Η σοκολάτα είναι για πολλούς ανθρώπους ένα αγαπημένο γλυκό. Η έκκριση σεροτονίνης που προκαλεί όταν την καταναλώνουμε μας κάνει όλους να αισθανόμαστε πιο χαρούμενοι και να εξηγήσει εν μέρει την έντονη επιθυμία μας να υποκύπτουμε στον πειρασμό αυτό με μεγάλη συχνότητα. Η υπέρμετρη κατανάλωσή της μπορεί επίσης και να επηρεάσει και συμπεριφορικά τις διατροφικές μας συνήθειες, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Tampere στη Φινλανδία.

Αλλά μία νέα μελέτη με 55.000 συμμετέχοντες από τη Δανία φέρνει εξαιρετικά νέα για τους “σοκολατόφιλους”. Η μελέτη αυτή κατέγραψε την υγεία των συμμετεχόντων για πάνω από 13 χρόνια, μέσα στα οποία παρουσιάστηκαν πάνω από 3.300 περιστατικά καρδιακής αρρυθμίας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρ’ ότι η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί για να αποδείξει σχέση αιτίου-αιτατού, σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν μία μερίδα (1 ουγγιά – 1 Oz) σοκολάτας λιγότερο από μία φορά το μήνα ο κίνδυνος αρρυθμίας ήταν 10% χαμηλότερος σε αυτούς που κατανάλωναν 1-3 μερίδες το μήνα, 17% χαμηλότερος σε αυτούς που κατανάλωναν 1 μερίδα την εβδομάδα και 20% χαμηλότερος σε αυτούς που κατανάλωναν 2-6 μερίδες σοκολάτας την εβδομάδα. Το όφελος όμως μειώθηκε από εκεί και πέρα, με 16% χαμηλότερο κίνδυνο αρρυθμίας σε αυτούς που κατανάλωναν πάνω από 1 ουγγιά σοκολάτας την ημέρα.

Η επικεφαλής της μελέτης Elizabeth Mostofsky, επιδημιολόγος από το Harvard School of Public Health, υποστήριξε ότι η μελέτη αυτή προσθέτει άλλο ένα λιθαράκι στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό θετικών στοιχείων για τη μέτρια κατανάλωση σοκολάτας. Επίσης, οι ερευνητές καταδεικνύουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση κακάο και τροφών που το περιέχουν κάνουν καλό στην καρδιά επειδή περιέχουν φλαβονοειδή σε υψηλές συγκεντρώσεις, τα οποία βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων.

Βέβαια η Mostofsky τονίζει ότι η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας δεν συνιστάται λόγω της υψηλής θερμιδικής της αξίας από σακχαρα και λιπαρά που εμπεριέχονται και τα οποία οδηγούν σε αύξηση βάρους και άλλα μεταβολικά προβλήματα. Αντιθέτως, η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας ή κακάο μπορεί να αποβεί ωφέλιμη.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, η δρ Rachel Bond από το Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη σημείωσε ότι “φαίνεται ότι αυτοί που καταναλώνουν συχνά σοκολάτα είναι συχνά και οι ίδιοι που είχαν λιγότερα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη και υπέρταση. Επειδή αυτά τα προβλήματα υγείας είναι γνωστό ότι οδηγούν σε αρρυθμία είναι δύσκολο να ισχυριστούμε ότι το να τρώει κανείς σοκολάτα προφυλάσσει ή ότι ο πληθυσμός αυτός είναι γενικότερα λιγότερο επιρρεπής σε αρρυθμίες”. Η Bond υποστηρίζει ότι η δική της πρακτική είναι η σύσταση κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας με μέτρο.

Επίσης, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η θεραπευτική χρήση της σοκολάτας οδήγησε ήδη άλλους ερευνητές να προετοιμάζουν μελέτη 4 ετών για τη χρήση καψακίων σοκολάτας ως διατροφικό συμπλήρωμα.

ΜΕΣΩPreidt R. "Could Chocolate Guard Against an Irregular Heartbeat?", Health Day, 23/5/2017
ΠΗΓΗMostofsky E, Berg Johansen M, Tjønneland A, et al "Chocolate intake and risk of clinically apparent atrial fibrillation: the Danish Diet, Cancer, and Health Study", Heart, 23 May 2017. doi: 10.1136/heartjnl-2016-310357
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).