Σε μία πρόσφατη μελέτη, ερευνητές του Cancer Treatment Centers of America® (CTCA) σε συνεργασία με διεθνείς ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή κατά του μεταστατικού καρκίνου του πνεύμονα (small cell lung cancer – SCLC).

Η μελέτη 876 ασθενών τελικού σταδίου SCLC, δημοσιευμένη στο Plos One, έδειξε ότι οι στατίνες, οι οποίες μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης σε ασθενείς με καρδιαγγειακό κίνδυνο, φάνηκαν ότι προσέφεραν μία αύξηση στη συνολική επιβίωση των ασθενών που τις λάμβαναν.

«Ο καρκίνος SCLC είναι ένας από τους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου και ακόμη εδώ και τρεις δεκαετίες καμία νέα κατηγορία φαρμάκων δεν έχει παρουσιαστεί ως σημείο σύγκρισης σε σχέση με την καθιερωμένη θεραπεία. Η μελέτη μας έδειξε ότι οι στατίνες παρουσιάζουν ένα στατιστικά σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης σε ασθενείς με μεταστατικό SCLC», τόνισε ο Δρ. Glen Weiss, ογκολόγος, Διευθυντής Κλινικής Έρευνας στο CTCA στην Αριζόνα. Σε συνεργασία με τον Δρ. Weiss ο Δρ. Zoltan Lohinai, συγγραφέας της μελέτης σημείωσε ότι ο στόχος της μελέτης ήταν να επιβεβαιώσουν εάν η χρήση αυτών των μη-καρκινικών θεραπειών μπορεί να σχετίζεται με βελτιωμένη επιβίωση όσον αφορά στους καρκινοπαθείς.

Στη μελέτη αυτή χορηγήθηκαν στατίνες, ασπιρίνη, κλομιπραμίνη, αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης – SSRIs (αντικαταθλιπτικά) και αντιυπερτασικά (δοξαζοσίνη ή πραζοσίνη). Το ενδιαφέρον ήταν ότι από όλες τις ουσίες αυτές, οι μόνες που έδειξαν στατιστικά σημαντική βελτίωση στην επιβίωση ήταν οι στατίνες.