Μία εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν ερευνητές από το Institute of Cancer Research στο Λονδίνο ενώ μελετούσαν την επίδραση δύο φαρμάκων για τον καρκίνο του μαστού πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Τα φάρμακα αυτά, χορηγούμενα σε συνδυασμό, όχι μόνο μείωσαν τους όγκους σε μέγεθος, αλλά στο 11% των ασθενών τους εξαφάνισαν πλήρως!

Η ερευνητική ομάδα μελετούσε την αποτελεσματικότητα δύο φαρμάκων που στοχοποιούν μία πρωτεΐνη, την HER2, που ενεργοποιεί την ανάπτυξη ενός στους δέκα όγκους καρκίνου του μαστού. Αρχικά, 130 γυναίκες τυχιοποιήθηκαν ώστε να μη λάβουν θεραπεία πριν το χειρουργείο, ως ομάδα ελέγχου. Η δεύτερη και η τρίτη ομάδα έλαβαν μόνο trastuzumab (Herceptin) ή μόνο lapatinib (Tyverb) για 11 ημέρες μετά τη διάγνωση και πριν το χειρουργείο. Οι υπόλοιπες 127 γυναίκες τυχαιοποιήθηκαν ή στην ομάδα ελέγχου, ή λάμβαναν μόνο trastuzumab ή συνδυασμό και των δύο φαρμάκων.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Μέσα σε 11 ημέρες μόνο, όλες οι ενδείξεις καρκίνου εξαφανίστηκαν εντελώς στο 11% των ασθενών που έλαβαν και τα δύο φάρμακα ενώ στο 17% των ασθενών οι όγκοι συρρικνώθηκαν σε μέγεθος κάτω των 5 χιλιοστών. Η αντίδραση αυτή παρατηρήθηκε ακόμη και σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού Σταδίου 2 με μεταστάσεις στους λεμφαδένες.

Μέχρι στιγμής, ο θετικός σε HER2 καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται πρώτα με χημειοθεραπεία και κατόπιν με Herceptin. Παρ’ όλο που τα αποτελέσματα είναι ακόμη πρώιμα, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι κάποιοι ασθενείς με καρκίνο του μαστού δεν θα χρειάζονται πια χημειοθεραπεία!

Μέχρι τώρα, αυτή είναι η μόνη μελέτη που ερευνά την αποτελεσματικότητα των δύο αυτών φαρμάκων σε συνδυασμό, χωρίς τη χρήση χημειοθεραπείας. Το επόμενο βήμα είναι να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα και από άλλες μελέτες και να ελεγχθεί αν μπορούν να μεταφραστούν σε αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

ΜΕΣΩDovey D. "Drug Combination Of Herceptin And Tyverb Obliterate HER2 Positive Breast Cancer Tumors In 11 Days", Medical Daily, 16/3/2016
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).