Μετά από αναζήτηση στην εθνική βάση δεδομένων των ΗΠΑ, γυναικών που έπασχαν από καρκίνο του μαστού και ελάμβαναν σαν θεραπεία αναστολείς της αρωματάσης ή επιλεκτικούς τροποποιητές των οιστρογονικών υποδοχέων ή SERMs (Selective Estrogen Receptor Modulators) διαπιστώθηκε ότι η συχνότητα των αυτοανόσων παθήσεων, όπως πχ η Ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο Συστημικός Ερυθηματώδης Λύκος, ήταν στατιστικά σημαντικά αυξημένη (p μικρότερο από 0,0001). Το δείγμα αφορούσε 190.620 γυναίκες ασθενείς. Οσο μεγαλύτερη η διάρκεια θεραπείας ή/και η αθροιστικά συνολική δόση του φαρμάκου τόσο μεγαλύτερη και η συχνότητα εμφάνισης της αυτοάνοσης νόσου.
Το εύρημα είναι πολύ χρήσιμο για την καθημερινή κλινική πρακτική οποιασδήποτε ιατρικής ειδικότητας.

ΠΗΓΗChen JY, Ballou SP. The effect of antiestrogen agents on risk of autoimmune disorders in patients with breast cancer. J Rheumatol. 2015 Jan;42(1):55-9. doi: 10.3899/jrheum.140367. Epub 2014 Oct 1
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.