Ας το παραδεχτούμε! Στους περισσότερους από εμάς αρέσει το κόκκινο κρέας. Και με κάθε ευκαιρία, το βάζουμε στη διατροφή μας παρ’ ότι έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η κατανάλωσή του δεν πρέπει να ξεπερνά κάποια όρια γιατί οι μεγάλες ποσότητες έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σε τελική ανάλυση, αν το παρακάνουμε, θα φάμε λίγο περισσότερες σαλάτες και φρούτα για να «καθαρίσει ο οργανισμός μας».

Κι όμως, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition αυτό δεν έχει σημασία. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 74.645 συμμετέχοντες από τις μελέτες Swedish Mammography Cohort και Cohort of Swedish Men και έλεγξαν τη διατροφή τους και τη θνησιμότητα οποιασδήποτε αιτιολογίας, τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές νόσους και από καρκίνο.

Αυτοί που κατανάλωσαν τις υψηλότερες ποσότητες κόκκινου κρέατος έδειξαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους κατά 29% και αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας κάθε αιτιολογίας κατά 21% σε σχέση με αυτούς που κατανάλωσαν τις λιγότερες, ενώ δεν σημειώθηκε αύξηση στον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο.

Ο κίνδυνος παρέμεινε εντυπωσιακά σταθερός παρά την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σε διαφορετικές ποσότητες, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης χαμηλής, μέτριας ή υψηλής ποσότητας φρούτων και λαχανικών και της θνησιμότητας.

Λόγω της τάσης που έχουμε ως χώρα να καταναλώνουμε αβίαστα κόκκινο κρέας σε μεγάλες ποσότητες, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούμε και να επιστρέψουμε στην παλιά, καλή «μεσογειακή» διατροφή.