Ας το παραδεχτούμε! Στους περισσότερους από εμάς αρέσει το κόκκινο κρέας. Και με κάθε ευκαιρία, το βάζουμε στη διατροφή μας παρ’ ότι έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η κατανάλωσή του δεν πρέπει να ξεπερνά κάποια όρια γιατί οι μεγάλες ποσότητες έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σε τελική ανάλυση, αν το παρακάνουμε, θα φάμε λίγο περισσότερες σαλάτες και φρούτα για να “καθαρίσει ο οργανισμός μας”.

Κι όμως, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition αυτό δεν έχει σημασία. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 74.645 συμμετέχοντες από τις μελέτες Swedish Mammography Cohort και Cohort of Swedish Men και έλεγξαν τη διατροφή τους και τη θνησιμότητα οποιασδήποτε αιτιολογίας, τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές νόσους και από καρκίνο.

Αυτοί που κατανάλωσαν τις υψηλότερες ποσότητες κόκκινου κρέατος έδειξαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους κατά 29% και αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας κάθε αιτιολογίας κατά 21% σε σχέση με αυτούς που κατανάλωσαν τις λιγότερες, ενώ δεν σημειώθηκε αύξηση στον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο.

Ο κίνδυνος παρέμεινε εντυπωσιακά σταθερός παρά την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σε διαφορετικές ποσότητες, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης χαμηλής, μέτριας ή υψηλής ποσότητας φρούτων και λαχανικών και της θνησιμότητας.

Λόγω της τάσης που έχουμε ως χώρα να καταναλώνουμε αβίαστα κόκκινο κρέας σε μεγάλες ποσότητες, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούμε και να επιστρέψουμε στην παλιά, καλή “μεσογειακή” διατροφή.

ΠΗΓΗBellavia A et al. "High red meat intake and all-cause cardiovascular and cancer mortality: is the risk modified by fruit and vegetable intake?", Am J Clin Nutr. 2016 Oct;104(4):1137-1143. Epub 2016 Aug 24
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).