Ο FDA (Food & Drug Administration) εξέδωσε μία καινούρια οδηγία για τη μέγιστη συνιστώμενη δόση μολύβδου (10 ppm – μέρη στο εκατομμύριο) που μπορεί να περιέχεται ως πρόσμειξη σε καλλυντικά προϊόντα για τα χείλια (π.χ. κραγιόν, lip gloss, lip liners) και σε καλλυντικά για εξωτερική χρήση (π.χ. σκιές ματιών, ρουζ, σαμπουάν, κρέμες σώματος).

Η οδηγία αυτή εκδόθηκε για να κατευθύνει τους νέους αλλά και τους παλαιούς παρασκευαστές καλλυντικών ώστε να βελτιώσουν τις γραμμές παραγωγής και να συμμορφωθούν ως προς την περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε μόλυβδο, ο οποίος θεωρείται ανεπιθύμητη πρόσμειξη.

Το Συμβούλιο Προϊόντων Προσωπικής Φροντίδας (ΗΠΑ) είχε ζητήσει από το 2011 να ληφθούν μέτρα για το θέμα αυτό. Επιστήμονες του FDA βρήκαν μία νέα μέθοδο ανάλυσης των επιπέδων μολύβδου στα κραγιόν και τη χρησιμοποίησαν σε εκατοντάδες προϊόντα για τα χείλια της αγοράς. Μετά από ανάλυση 685 προϊόντων, φάνηκε ότι πάνω από το 99% αυτών περιείχε μόλυβδο ίσο ή λιγότερο από το μέγιστο προτεινόμενο όριο.

Ο FDA υποστηρίζει ότι οι παρασκευαστές καλλυντικών θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα μολύβδου στα προϊόντα τους εάν οι επιλογές των συστατικών τους ήταν προσεκτικότερες.

Η χρήση καλλυντικών που περιέχουν μόλυβδο ίσο με το μέγιστο προτεινόμενο όριο δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και ο FDA δεν προτρέπει τους καταναλωτές να αλλάξουν τη χρήση των καλλυντικών τους με βάση τα επίπεδα μολύβδου. Όμως, οι παρασκευαστές καλλυντικών θα πρέπει να βελτιώσουν τις πρακτικές τους ώστε να ελαττώσουν τα επίπεδα μολύβδου κάτω από τα 10 ppm.

ΠΗΓΗ"FDA Sets the Limits on Lead in Lipstick, Other Cosmetics", MPR, 21/12/2016
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).