Η γέννηση με τη μέθοδο της καισαρικής τομής προτιμάται από πάρα πολλές γυναίκες, και τις περισσότερες φορές όχι για λόγους ανάγκης αλλά κυρίως για να αποφύγουν τους πόνους του τοκετού. Όμως, νέα ερευνητικά δεδομένα συνδέουν την γέννηση με καισαρική με την παχυσαρκία.

Ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 1.441 τοκετών από την Boston Birth Cohort και παρατήρησαν ότι το 57% των γυναικών που γέννησαν με καισαρική και το 53% αυτών που γέννησαν φυσιολογικά ήταν παχύσαρκες. Σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν φυσιολογικά, τα παιδιά από καισαρική είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα κατά την παιδική τους ηλικία. Η πιθανότητα ήταν πολύ μεγαλύτερη όταν και η μητέρα ήταν υπέρβαρη ή παχύσαρκη, κάτι που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι, μεταξύ των παχύσαρκων γυναικών, ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να περιορίζει τη σχέση της παχυσαρκίας μεταξύ μητέρας-παιδιού.

Το συμπέρασμα αυτό συνέχισε να ισχύει ακόμα και αφού λήφθηκαν υπ’ όψιν η ηλικία της μητέρας κατά τον τοκετό, η φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, ο Δείκτης Μάζας Σώματος πριν την εγκυμοσύνη, η αύξηση βάρους κατά τη διάρκειά της, η έκθεση στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και το βάρος του παιδιού κατά τη γέννηση.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι μία υπέρβαρη ή παχύσαρκη μητέρα συχνά σχετίζεται με υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά, ανεξάρτητα με τη μέθοδο τοκετού, αλλά αυτό είναι συχνότερο όταν η μητέρα γεννά με καισαρική τομή.

“Πιστεύουμε ότι ο λόγος για τη διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στα ευεργετικά μικρόβια που βρίσκονται στον κόλπο της γυναίκας στα οποία εκτίθεται το νεογέννητο τη στιγμή της γέννησης”, σχολίασε ο επικεφαλής της μελέτης Noel Mueller, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Johns Hopkins University. “Υποψιαζόμαστε ότι τα μικρόβια αυτά μπορεί να βοηθούν την υγεία του παιδιού, συμπεριλαμβανόμενης και της αύξησης του μεταβολισμού του όπως και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού του συστήματος. Χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να εξακριβώσουμε αν η έκθεση των νεογέννητων από καισαρική σε αυτά τα κολπικά μικρόβια κατά τη γέννα μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών προβλημάτων όπως η παχυσαρκία.”

ΠΗΓΗAmerican Heart Association. "Children born by Cesarean section may have a greater risk of obesity." ScienceDaily, 14/11/2016
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).