Μία πρόσφατη (18/8/2016) οικονομική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο από μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία οικονομικών συμβούλων με το όνομα Transparency Market Research (TMR), με εντυπωσίασε με κάποια εξωπραγματικά οικονομικά νούμερα που έχουν σχέση με το κόστος της θεραπείας του πόνου.
Η μελέτη που έγινε, μετά από αίτηση κάποιων μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, για την μεταβολή που πιθανώς να προέλθει στην αγορά του πόνου μετά από την αναγκαστική απώλεια της πατέντας κάποιων σημαντικών αναλγητικών, έδωσε τα εξής εντυπωσιακά αποτελέσματα και τα αναφέρω διότι πιστεύω ότι μας ενδιαφέρουν σαν επαγγελματίες στο χώρο της υγείας.

Το 2015 το κόστος του πόνου, διεθνώς, πλησίασε τα 60,2 τρισεκατομμύρια δολλάρια και πιστεύεται ότι θα φθάσει τα 83 τρισεκατομμύρια το 2024. Περισσότερο από το 52% από αυτά τα λεφτά, καταναλώθηκε για αγορά φαρμάκων που έχουν σαν βάση τα οπιοειδή (οξυκωδόνη, υδροκωδόνη, μορφίνη, φεντανίλη, τραμαδόλη κ.ά.) και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και ακολουθήθηκε από τα αντιεπιληπτικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα κατά της ημικρανίας και τα υπόλοιπα μη ναρκωτικά αναλγητικά.

Τα περισσότερα από συνταγογραφούμενα παυσίπονα, περίπου το 28% της αγοράς, χορηγήθηκε για την αντιμετώπιση του πόνου των καρκινοπαθών. Ακολούθησαν από κοντά σε ποσοστά κατανάλωσης, οι παθήσεις των αρθρώσεων, η χρόνια οσφυαλγία, ο μετεγχειρητικός πόνος και ο νευροπαθητικός πόνος.

Σύμφωνα με την TΜR, στο άμεσο μέλλον, η κατανάλωση των αναλγητικών φαρμάκων θα αυξηθεί σε παθήσεις που έχουν σχέση με την γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, ιδιαίτερα σε προηγμένες οικονομικά χώρες.

Αγαπητοί συνάδελφοι το τρισεκατομμύριο ξεφεύγει από τις οικονομικές δυνατότητες του μυαλού μου να το συλλάβει. Αν και τα τελευταία χρόνια, εμείς οι Ελληνες έχουμε εξοικιωθεί πλήρως με την έννοια του δισεκατομμυρίου διότι καθημερινά μας καλούνε, από τα ΜΜΕ, να πληρώσουμε φόρους, 10-20 δισεκατομμυρίων και εμείς το αποδεχόμαστε αδιαμαρτύρητα! Αλλά το τρισεκατομμύριο είναι κάτι άλλο και στο μυαλό μου φαντάζει τόσο απίθανο, σαν την σεξουαλική παρενόχληση από υπερήλικα!

ΠΗΓΗTransparency Market Research report: “Pain Management Therapeutics Market - Global Industry Analysis, Size, Share, Growth, Trends, and Forecast 2016 – 2023”
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.