Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι το καθησιό ή καλύτερα η μη-άσκηση αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, κάποιων μορφών καρκίνου και οδηγεί τελικά σε πρόωρο θάνατο.
Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Exeter, στην Αγγλία, μελέτησε το θέμα σε 3.720 άνδρες και 1.412 γυναίκες, που ήταν τυπικά υγιείς και δεν έπασχαν από καρδιακές παθήσεις. Η μελέτη ξεκίνησε το 1990 και διήρκεσε 16 συνεχή χρόνια.
Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι το καθησιό τόσο στην δουλειά όσο και στο σπίτι, δεν συνδεόταν με μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης.
Τα ευρήματα αυτά είναι βέβαια αιρετικά αλλά η μελέτη ήταν πάρα πολύ καλά σχεδιασμένη, γι’ αυτό και δημοσιεύθηκε στο αναγνωρισμένο περιοδικό International Journal of Epidemiology.
Μήπως αυτά τα αιρετικά ευρήματα θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να μην είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί στις συστάσεις προς στους ασθενείς μας;
ΠΗΓΗPulsford RM "Associations of sitting behaviours with all-cause mortality over a 16-year follow-up: the Whitehall II study", Int J Epidemiol (2015) 44 (6): 1909-1916. DOI: https://doi.org/10.1093/ije/dyv191
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.