Σε προηγούμενο άρθρο μας έχουμε αναφερθεί στο κράτομ, ένα φυτό το οποίο κυκλοφορεί ελεύθερα στη χώρα μας, και το οποίο θεωρείται από πολλούς ως μια απλή λύση για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Μία επιστημονική ανάλυση από τον πανίσχυρο FDA (Food and Drug Administration) υποστηρίζει για μία ακόμη φορά τις ανησυχίες του για πιθανή υπερδοσολόγηση, εθισμό και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Για να κατανοήσει καλύτερα τις φαρμακολογικές ιδιότητες του κράτομ, ο FDA χρησιμοποίησε μία μέθοδο ανάλυσης (Public Health Assessment via Structural Evaluation – PHASE) η οποία ουσιαστικά είναι ένα τρισδιάστατο υπολογιστικό μοντέλο το οποίο αναλύει τη μοριακή δομή μιας ουσίας για να προβλέψει τη λειτουργία της στον οργανισμό.

Όταν αυτή η μεθοδολογία εφαρμόστηκε σε 25 βασικές δραστικές ουσίες του φυτού αυτού, φάνηκαν ότι οι ουσίες αυτές μοιράζονται δομικές ομοιότητες με ελεγχόμενα οπιοειδή αναλγητικά φάρμακα, όπως τα παράγωγα της μορφίνης. Σύμφωνα με το μοντέλο, οι 22 από τις 25 δραστικές ουσίες του κράτομ συνδέονται με τους μ-οπιοειδείς υποδοχείς ενώ, σε συνάρτηση με προηγούμενα ευρήματα, οι δύο από τις πέντε περισσότερο εμφανιζόμενες δραστικές ουσίες του φυτού είναι αγωνιστές των οπιοειδών υποδοχέων.

Εκτός αυτού, το μοντέλο PHASE πρόβλεψε ότι μερικές από αυτές τις ουσίες μπορεί να συνδεθούν με υποδοχείς που βρίσκονται στον εγκέφαλο οι οποίοι συνεισφέρουν σε αντιδράσεις stress οι οποίες επηρεάζουν την καρδιαγγειακή και νευρική λειτουργία. Σε προηγούμενες τοποθετήσεις του ο FDA προειδοποίησε για δυνητικά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση του φυτού κράτομ, όπως επιληπτικές κρίσεις και αναπνευστική δυσλειτουργία.

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί 44 θάνατοι από τη χρήση κράτομ, ενώ κατά δήλωση του Scott Gottlieb, επιτρόπου του FDA, το κράτομ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στη θεραπεία ιατρικών καταστάσεων ή να χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπεία στα συνταγογραφούμενα οπιοειδή. “Τα δεδομένα από το μοντέλο PHASE μάς δείχνουν ότι οι δραστικές ουσίες του κράτομ προβλέπεται ότι επηρεάζουν το σώμα όπως τα οπιοειδή. Με βάση τις επιστημονικές πληροφορίες στη βιβλιογραφία οι οποίες υποστηρίζονται επιπλέον και από τα υπολογιστικά μας μοντέλα και τις αναφορές των ανεπιθύμητων ενεργειών του στους ανθρώπους, αισθανόμαστε σίγουροι να ονομάζουμε τις δραστικές ουσίες που βρίσκονται στο κράτομ, οπιοειδή“, προσθέτει ο Gottlieb.

Όπως ήταν φυσικό, η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από τους υποστηρικτές του κράτομ, οι οποίοι πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα εμποδιστούν οι περαιτέρω προσπάθειες μελέτης του φυτού αυτού, το οποίο έχει βοηθήσει αρκετούς ανθρώπους να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά με φυσικό τρόπο. Περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν κράτομ με αποτέλεσμα οι προσπάθειες του Drug Enforcement Administration (DEA) να το χαρακτηρίσει ναρκωτικό να προκαλέσει δημόσια κατακραυγή.

Βέβαια, όλα αυτά γίνονται γιατί το κράτομ κυκλοφορεί ελεύθερο ως φυτικό συμπλήρωμα στις Η.Π.Α., τη στιγμή που εδώ και αρκετές δεκαετίες μαστίζονται από την Επιδημία των Οπιοειδών, η οποία έχει δώσει πάνω από 64.000 θανάτους από υπερβολική δόση το 2016 ενώ, σύμφωνα με τον DEA, περίπου οι μισοί από αυτούς προέρχονταν από συνταγογραφούμενα οπιοειδή. Αυτό φυσικά έχει κοστίσει στο Σύστημα Υγείας των Η.Π.Α. περί τα 504 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, και γι’ αυτό, τον Οκτώβριο του 2017, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Donald Trump χαρακτήρισε την κρίση αυτή ως έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι ο FDA προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των δισκίων που περιέχονται στο γνωστό φάρμακο για την ευκοιλιότητα Imodium, διότι η λοπεραμίδη που περιέχει χρησιμοποιείται από αρκετούς σε υπερβολική δόση για την πρόκληση ευφορίας ανάλογης με αυτή των οπιοειδών ή για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων από τη διακοπή των οπιοειδών. (41 περιπτώσεις σοβαρών καρδιακών συμβαμάτων από το 1976, με τις μισές μετά το 2010, από τις οποίες 10 θάνατοι)!

ΜΕΣΩDa Hee Han "FDA Analysis Shows Kratom Not "Just a Plant"", www.empr.com, 7/2/2018
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).