Το τεχνητό πάγκρεας ή βιονικό πάγκρεας ή συσκευή κλειστού βρόγχου «σκέφτεται» σαν το φυσιολογικό ανθρώπινο πάγκρεας. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για εμφύτευμα, αλλά για μια εξωτερική συσκευή σε μέγεθος κινητού τηλεφώνου, η οποία μιμείται το κανονικό σύστημα ρύθμισης της γλυκόζης στο αίμα.

Αποτελείται από μία αντλία ινσουλίνης, ένα συνεχές μόνιτορ γλυκόζης και κατάλληλο λογισμικό που ανιχνεύει τις ανάγκες του ασθενούς σε ινσουλίνη, με βάση τη δραστηριότητα, τον ύπνο, το μεταβολισμό και άλλους παράγοντες. Με τον τρόπο αυτό, η συσκευή παρακολουθεί διαρκώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των ασθενών και αυτομάτως, εγχέει τα σωστά επίπεδα ινσουλίνης.

Έτσι, το σύστημα μπορεί να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα, καλύτερα από τους ίδιους τους ασθενείς, επισημαίνουν οι ερευνητές δρ. Ed. Damiano και S. Russell, στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσσέτης, στη Βοστώνη. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2016, στα πλαίσια του 76ου συνεδρίου της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (American Diabetes Association), ανακοινώθηκε πως η επαναστατική αυτή μέθοδος ρύθμισης του διαβήτη μπορεί πολύ σύντομα να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Ο δημιουργός του βιονικού παγκρέατος δρ. Damiano, του οποίου ο γιός πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, πιστεύει ότι το 2017 θα έχει τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας. «Δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο, χωρίς τη βοήθεια και του συνιδρυτή της Apple, Steve Jobs» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Damiano διότι το βιονικό πάγκρεας για να λειτουργήσει χρειάζεται ένα κινητό, ένα μόνιτορ γλυκόζης και μία αντλία ινσουλίνης. Δεν θα ήταν μάλιστα εφικτό να δημιουργηθεί αν δεν κυκλοφορούσε το iPhone 4, το οποίο μπορούσε να εκπέμπει σήμα bluetooth χαμηλής ενέργειας το οποίο επέτρεπε στις συσκευές να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.