Τα τελευταία 5 χρόνια τα άρθρα στην διεθνή βιβλιογραφία για τις δυνατότητες που έχει η βιταμίνη D να παρεμβαίνει θετικά σε διάφορες παθήσεις έχουν πολλαπλασιασθεί εντυπωσιακά. Παράλληλα, δεν είναι και λίγες οι εργασίες που αμφισβητούν τις δυνατότητες αυτές και θεωρούν ότι είναι υπερβολικές και ατεκμηρίωτες.

Θα προσπαθήσουμε να δούμε σε ποιές περιπτώσεις πρέπει να θεωρούμε ότι οι γνώσεις μας πάνω στην βιταμίνη D είναι σίγουρες και εφαρμόσιμες στην καθημερινή πράξη και σε ποιές θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές.

1. Η βιταμίνη D είναι πολύ χρήσιμη για την ανάπτυξη και διατήρηση του σκελετού!

2. Υπάρχει τουλάχιστον ένα 10% σε κάθε πληθυσμό που παρουσιάζει χρόνια ανεπάρκεια της βιταμίνης D, ανεξάρτητα εάν ζει σε ηλιόλουστο μέρος ή όχι.

3. Η χρόνια ανεπάρκεια της βιταμίνης D δεν καλύπτεται από την συνηθισμένη δίαιτα. Χρειάζεται συμπληρώματα!

4. Η χρόνια ανεπάρκεια της βιταμίνης D τις περισσότερες φορές είναι κληρονομική. Αρα θα πρέπει τα άτομα που έχουν γονείς με οστεοπόρωση να προσδιορίσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τους. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

5. Προσοχή η ανεπάρκεια της βιταμίνης D εξαρτάται από τα επίπεδα της 25(ΟΗ)D3 και όχι από τα επίπεδα της 1,25(ΟΗ)2D3. Στην Ελλάδα όλοι κάνουν αυτό το λάθος, με πρώτο τον ΕΟΠΠΥ.

6. Η βιταμίνη D φαίνεται ότι επιδρά θετικά και σε άλλα συστήματα του οργανισμού. Η θετική επίδραση είναι σίγουρη, σε ποια συστήματα όμως και σε ποιές δόσεις αναζητείται ακόμη.

7. Οταν θέλει κάποιος να πάρει βιταμίνη D από τον ήλιο θα πρέπει:

  • να μην είναι πίσω από τζάμι,
  • να μην φορά αντιηλιακό και
  • να εκθέτει το γυμνό δέρμα του (μόνο πρόσωπο, χέρια και πόδια) στον ήλιο 20 λεπτά κάθε μέρα και όχι να ψήνεται 6 ώρες το σαββατοκύριακο!

Τέλος είναι σίγουρο, όπως λέει και ο λαός, ότι «σπίτι που δεν το βλέπει ο ήλιος, το βλέπει ο γιατρός»!

Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).