Ο ρόλος της βιταμίνης D ως κυρίου διατροφικού παράγοντα υπεύθυνου για διάφορες ασθένειες του νευρικού συστήματος, έχει συζητηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια καθώς ο πονοκέφαλος, συμπεριλαμβανομένων και των ημικρανιών, είναι ένα από τα κύρια προβλήματα του σύγχρονου πληθυσμού.

Το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε και μία ερευνητική ομάδα Φινλανδών από το Πανεπιστήμιο του Kuopio, οι οποίοι ανέλυσαν το ιστορικό 2.601 ασθενών, κυρίως ανδρών, ηλικίας από 42 έως 60 ετών για αναζήτηση χρόνιας κεφαλαλγίας.

Για να αξιολογηθεί μια κεφαλαλγία έπρεπε να είναι συχνή, είτε κατά την διάρκεια της εβδομάδας, είτε κατά την διάρκεια της ημέρας. Από το δείγμα των ασθενών αυτών οι 250 (9,6%) παρουσίαζαν κεφαλαλγίες ενώ ο μέσος oρος της συγκέντρωσης της βιταμίνης D στον ορό τους ήταν 43,4 nmol/L (SD 18.9, min-max 7.8–136.1 nmol/L) δηλαδή κάτω των 10 ng/ml, και συνεπώς παρουσίαζαν σημαντική ανεπάρκεια.

Οσοι από αυτούς παρουσίαζαν συχνούς πονοκεφάλους είχαν μέσο όρο βιταμίνης D 38,3 nmol/L, ενώ οι υπόλοιποι παρουσίαζαν μεν κεφαλαλγία αλλά η συχνότητα των κρίσεων ήταν λιγότερο έντονη από τους προηγούμενους και ο μέσος όρος της βιταμίνης D σε αυτούς ήταν 43,0 nmol/L. Η διαφορά, σύμφωνα με τους ερευνήτες, ήταν στατιστικά λίαν σημαντική στο επίπεδο του p κατώτερο του 0,001.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι συμβατά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κεφαλαλγιών στους άνδρες.

ΠΗΓΗVirtanen JK "Low serum 25-hydroxyvitamin D is associated with higher risk of frequent headache in middle-aged and older men", Scientific Reports 7, Article number: 39697 (2017) doi:10.1038/srep39697
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.