Μία εντυπωσιακή μελέτη, από τις μεγαλύτερες που έχουν δημοσιευθεί ποτέ σχετικά με την επίδραση των γονιδίων στη συμπεριφορά, παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν πάνω από 190 ερευνητές από 140 ερευνητικά κέντρα σε 17 χώρες οι οποίοι ανάλυσαν γενετικά δεδομένα από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους για να βρουν γονίδια που σχετίζονται με την ευτυχία, την κατάθλιψη και τις νευρώσεις.

Μέχρι τώρα, η κατανόηση του ρόλου της γενετικής σε πτυχές του χαρακτήρα είναι αποσπασματική ενώ ο διαχωρισμός του συγκεκριμένου ρόλου των γονιδίων και του περιβάλλοντος είναι δύσκολος. Προηγούμενες μελέτες στο θέμα αυτό παρουσίαζαν περιορισμούς λόγω του μικρού αριθμού συμμετεχόντων αλλά η μετανάλυση αυτή προσπαθεί να το αποκαταστήσει αυτό με τη χρήση πολύ μεγαλύτερου αριθμού γενετικών δεδομένων από πολλές άλλες μελέτες, με το συνολικό δείγμα να φτάνει τους 298.000 ανθρώπους!

Και θα ρωτήσει κάποιος: Μπορεί τελικά η ευτυχία να ελέγχεται από ένα μοναδικό γονίδιο;

Σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, η ερευνητική ομάδα βρήκε 3 γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την υποκειμενική ευτυχία (πόσο ευτυχής νομίζει ή αισθάνεται κάποιος για τη ζωή του), 2 γονίδια που σχετίζονται με συμπτώματα κατάθλιψης και 11 γονίδια που σχετίζονται με τις νευρώσεις. Αυτές οι γενετικές παραλλαγές εκφράζονται κυρίως στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σε ιστούς των αδένων και του παγκρέατος.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει βέβαια ότι τα γονίδια δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει πώς οι άνθρωποι σκέφτονται και αισθάνονται για τη ζωή τους εξηγώντας ότι το περιβάλλον και η αλληλεπίδρασή του με τα γονίδια είναι εξίσου σημαντικό. Προσθέτουν επίσης πως η μελέτη των γονιδίων οδηγεί στην κατανόηση του λόγου για τον οποίο μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι βιολογικά προδιατεθειμένοι να εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα.

Φυσικά, η ευτυχία είναι ένα πολύ καλό θέμα για μία μελέτη, αλλά τα ευρήματα από τέτοιες μελέτες έχουν ως κύριο στόχο την κατανόηση της άλλης όψης του νομίσματος – της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), είναι μία από τις πιο διαδεδομένες και εξουθενωτικές ασθένειες των αναπτυγμένων χωρών η οποία επηρεάζει περίπου 350 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο. Η κατανόηση του γενετικού υποβάθρου μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει σε πρώιμες ενδείξεις, διαγνωστικά εργαλεία αλλά και σε καλύτερες κλινικές θεραπείες για την κατάθλιψη.