Τελικά ο σοσιαλισμός δεν άφησε το στίγμα του μόνο στην Ελλάδα. Μετά το Πα.Σο.Κ. ήρθε το Βα.Σο.Κ. (Βακτηριακό Σοσιαλιστικό Κίνημα) στα βακτήρια τα οποία φαίνεται ότι εφαρμόζουν μία μορφή «σοσιαλισμού» για να αντισταθούν στα αντιβιοτικά. Μία νέα έρευνα τριών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Vermont που δημοσιεύθηκε στις 13/1/16 στο Scientific Reports δείχνει ότι κάποιες καλλιέργειες βακτηρίων εφαρμόζουν μία στρατηγική «όλοι-για-έναν/ένας-για-όλους» έναντι των αντιβιοτικών, στρατηγική που θα έκανε περήφανο οποιοδήποτε σοσιαλιστή!

Είναι γνωστό ότι μία βακτηριακή αποικία μπορεί να αναγεννηθεί μόνο εάν μερικά κύτταρα επιβιώσουν από την αντιβιοτική θεραπεία. Η μελέτη αυτή κάνει χρήση σειράς βίντεο εγγεγραμένων με τεχνική time-lapse για να δείξει πώς συγκεκριμένα κύτταρα μέσα σε μία βακτηριακή κοινότητα χρησιμοποιούν τυχαία ένα καταρράκτη πρωτεϊνών για να γίνουν περισσότερο ή λιγότερο ανθεκτικά, ακόμα και όταν η κοινότητα δεν απειλείται από αντιβιοτικά.

Η Mary Dunlop, συγγραφέας της μελέτης, σημειώνει ότι «κοστίζει πολύ στο κύτταρο από μεταβολικής πλευράς να εκφράζει πρωτεΐνες που του επιτρέπουν να γίνει ανθεκτικό. Η στρατηγική αυτή επιτρέπει σε μία αποικία να «κρατάει πισινή» επιτρέποντας σε συγκεκριμένα κύτταρα μέσα σε ένα πληθυσμό να εμφανίζουν υψηλά επίπεδα αντοχής ενώ τα υπόλοιπα γλιτώνουν την έξτρα δουλειά! Αυτή η μεταβατική ανθεκτικότητα, μοιρασμένη σε διάφορους βαθμούς ανάμεσα σε συγκεκριμένα κύτταρα ενός πληθυσμού, μπορεί να είναι συνηθισμένη για αρκετούς βακτηριακούς πληθυσμούς.»

Προηγούμενο ερευνητικό έργο έδειξε ότι όλα τα κύτταρα μέσα σε ένα βακτηριακό πληθυσμό θα χρησιμοποιήσουν τη στρατηγική του καταρράκτη πρωτεΐνης για να γίνουν ανθεκτικά όταν εκτίθενται σε κάποια αντιβιοτικά και ότι ο καταρράκτης πρωτεΐνης ενεργοποιείται από ένα μηχανισμό που ονομάζεται MarA. Όμως η μελέτη αυτή είναι από τις πρώτες που δείχνουν ότι αποικίες χρησιμοποιούν τη στρατηγική αυτή ακόμα και όταν δεν απειλούνται.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στη θεραπεία ανθεκτικών λοιμώξεων όπως αυτές που δημιουργούνται στην κυστική ίνωση. Στις ασθένειες αυτές οι ερευνητές θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση αντιβιοτικών που ενεργοποιούν την ανθεκτικότητα MarA σε επίπεδο πληθυσμού άρα και την παραμονή μερικών κυττάρων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά που μπορεί να είναι αρκετή για να κρατήσει ζωντανή τη λοίμωξη.

Η μελέτη αυτή υποστηρίζει ότι η αλλαγή συχνότητας και χρόνου έναρξης της αντιβιοτικής αγωγής μπορεί να είναι ένας τρόπος να σταματήσει μία λοίμωξη ενόσω τα βακτήρια ανταλλάσσουν την αντοχή στα αντιβιοτικά μεταξύ τους, επιτρέποντας στο φάρμακο να εξουδετερώσει όλη τη βακτηριακή καλλιέργεια.