Οποιοσδήποτε έχει χρειαστεί να νοσηλευτεί κάποια στιγμή θα έχει υποστεί τις – αρκετές – αποτυχημένες προσπάθειες των θεράποντων ιατρών ή νοσηλευτών να βρουν φλέβα για να κάνουν μία ένεση ή για να πάρουν αίμα. Το πρόβλημα αυτό ήρθε να λύσει ένα εξαιρετικό εργαλείο που έκανε την εμφάνισή του πρόσφατα στην αγορά ιατρικού εξοπλισμού.

Το σύστημα αυτό, με το όνομα VeinViewer, βασίζεται στην υπέρυθρη τεχνολογία για να προβάλλει ζωντανά πάνω στο δέρμα του ασθενή τα αγγεία, τις φλέβες και τις αρτηρίες του έτσι ώστε να διευκολύνει το ρόλο της εύρεσης της σωστής αρτηρίας. Το VeinViewer χρησιμοποιεί μία υπέρυθρη δέσμη φωτός η οποία απορροφάται από τα μόρια της αιμοσφαιρίνης του αίματος ενώ αντανακλάται από τον περιβάλλοντα ιστό με αποτέλεσμα την εμφάνιση όλου του αγγειακού δικτύου και της ροής του αίματος σε πραγματικό χρόνο πάνω σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος του ασθενή. Με τον τρόπο αυτό είναι πολύ εύκολο για το νοσηλευτικό προσωπικό να αποφύγει τις αποτυχημένες προσπάθειες εύρεσης αρτηρίας και των συνεπειών αυτής.

Το VeinViewer επιτρέπει την εμφάνιση των δικτύων ροής της αιμάτωσης μέχρι και σε βάθος 15 χιλιοστών και κλινικά σημαντικές αρτηρίες στα 10 χιλιοστά. Με τον τρόπο αυτό ο ιατρός μπορεί να δει περιφερικές αρτηρίες και διακλαδώσεις αρτηριών και να αξιολογήσει σε πραγματικό χρόνο την πλήρωσή τους με αίμα. Τα εντυπωσιακά βίντεο που κυκλοφορούν δίνουν μία πρώτη εντύπωση για το πώς η συγκεκριμένη επαναστατική συσκευή βοηθά σε διάφορες περιπτώσης καθημερινής ιατρικής πρακτικής όπως αιμοληψίες, καθετηριασμούς, χημειοθεραπείες και θεραπείες κιρσών μεταξύ άλλων.

Η συγκεκριμένη συσκευή εισάγεται και στην Ελλάδα και ελπίζουμε να τη δούμε σε κάποιο από τα νοσηλευτικά μας ιδρύματα στην πράξη.

ΠΗΓΗChristie Vein Illumination Products
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).