Λίγη σκόνη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν! Παρ’ όλο που στη σημερινή πραγματικότητα, με τα εμβόλια, τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια και τις αεροστεγείς πόρτες και παράθυρα που κρατούν τα βακτήρια μακριά, μπορεί κάποιος να προλάβει την εξάπλωση ασθενειών, φαίνεται ότι αυτός ο “καθαρός” τρόπος ζωής μπορεί τελικά να αυξήσει τις αλλεργίες στα παιδιά.

Λέγεται “Υπόθεση Υγειινής – Hygiene Hypothesis” σύμφωνα με τον Marc McMorris, παιδοαλλεργιολόγο του Πανεπιστημίου του Michigan ο οποίος σχολιάζει ότι με την υιοθέτηση ενός καθαρότερου τρόπου ζωής, το σώμα μας δεν χρειάζεται να πολεμά τα μικρόβια στo βαθμό που το έκανε στο παρελθόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή συμπεριφοράς του ανοσοποιητικού μας συστήματος, το οποίο αντί να καταπολεμά τις λοιμώξεις αναπτύσσει αλλεργικές τάσεις.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σχεδιασμένο για να καταπολεμά τις λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς και παράσιτα αλλά αναγνωρίζει επίσης και ξένες ουσίες ως αλλεργιογόνα. Με την έλευση των εμβολίων, το ανοσοποιητικό δεν χρειάζεται πια να καταπολεμήσει ασθένειες όπως π.χ. η πολιομυελίτιδα ενώ με τη χρήση αντιβιοτικών η λειτουργία του αποδεσμεύεται από την αντιμετώπιση κοινών βακτηριακών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τον McMorris, σήμερα οι οικογένειες έχουν μικρότερο αριθμό ατόμων σε σχέση με το παρελθόν, κάτι το οποίο μειώνει την έκθεση των παιδιών σε βακτήρια σε σχέση με τις οικογένειες 20-30 χρόνια πριν, με τρία και τέσσερα παιδιά. Επίσης, η χρήση αεροστεγών πορτών και παραθύρων αυξάνει τη συγκέντρωση των αλλεργιογόνων εσωτερικού χώρου.

“Οι αλλεργίες αυξάνονται επειδή η κοινωνία άλλαξε τον τρόπο ζωής μας”, σχολιάζει ο McMorris. “Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι με αλλεργίες να κάνουν παιδιά με άλλους που έχουν αλλεργίες, κάτι που με τη σειρά του δημιουργεί μία φυσική αύξηση της συχνότητας των αλλεργιών στην κοινωνία μας”.

Τί μπορούμε τελικά να κάνουμε γι’ αυτό;

Ο McMorris υποστηρίζει ότι η σωστή ισορροπία μεταξύ του υγειινού τρόπου ζωής και του καθαρού τρόπου ζωής μπορεί να είναι μία πρόκληση. Πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη κοινή λογική και συμβουλεύει τους γονείς απλά να αφήσουν τα παιδιά να παραμείνουν παιδιά. “Να τα αφήνουν να παίζουν έξω και με τους φίλους τους και να μην ανησυχούν αν έρθουν σε επαφή με βρωμιές και βακτήρια, αλλά να προσέχουν πάντα την πιθανότητα το παιδί να έχει τροφική αλλεργία που μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη ζωή”, σημειώνει.

ΜΕΣΩUniversity of Michigan Health System. "The Hygiene Hypothesis: Are Cleanlier Lifestyles Causing More Allergies For Kids?." ScienceDaily, 9/9/2007
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).