Τα τελευταία 10 χρόνια το μάρκετινγκ της διατροφής βρήκε νέο τρόπο να πουλήσει νέα προϊόντα και μετά τις δίαιτες χωρίς λίπος, χωρίς ζάχαρη ή χωρίς αλάτι, ανακάλυψε την δίαιτα χωρίς γλουτένη. Ο κόσμος ενθουσιάστηκε και την ακολούθησε με φανατισμό διότι φαίνεται ότι όταν κόβεται κάτι από την υπερδιατροφή που ακολουθούμε οι περισσότεροι, εξιλεωνόμαστε και οι αμαρτίες μας άμεσα συγχωρούνται!
Λοιπόν, εάν ΔΕΝ έχετε μια νόσο του εντέρου που λέγεται κοιλιοκάκη, τότε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη κάνει πολύ κακό και στην υγεία σας αλλά και στο πορτοφόλι σας για τους εξής λόγους:

  1. Οι υποστηρικτές της δίαιτας επιμένουν ότι εάν την ακολουθήσετε μειώνεται η αρτηριοσκλήρυνση. Το κακό είναι ότι μια μελέτη του 2017 σε περίπου 100.000 άτομα που έκαναν δίαιτα χωρίς γλουτένη ή με χαμηλά επίπεδα γλουτένης και δεν έπασχαν από κοιλιοκάκη, έδειξε ότι είτε είχαν την ίδια συχνότητα καρδιακών παθήσεων με αυτούς που δεν έκαναν, είτε ελαφρώς μεγαλύτερη.
  2. Οι ακολουθούντες τη δίαιτα χωρίς γλουτένη, όπως έδειξε μια άλλη μελέτη ανασκόπησης του 2016, παρουσιάζουν ανεπάρκεια βασικών και απαραίτητων ουσιών όπως φολικού οξέος, βιταμίνης Β12, βιταμίνης D, ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και μαγνησίου.
  3. Οι υποστηρικτές της δίαιτας επιμένουν ότι οι ακολουθούντες τις εντολές τους αδυνατίζουν. Δυστυχώς γι’ αυτούς μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι σίγουρα δεν αδυνατίζουν αλλά ούτε επηρεάζεται θετικά ο κίνδυνος για μεταβολικό σύνδρομο και πιθανόν για σακχαρώδη διαβήτη.
  4. Πρόσφατα μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στα ούρα και το αίμα 115 ατόμων που έκαναν δίαιτα χωρίς γλουτένη και τα ευρήματά τους συγκρίθηκαν με αυτά 11.239 ατόμων που έτρωγαν φυσιολογικά, έδειξε ότι οι πρώτοι είχαν περιέργως πιο υψηλά ποσοστά αρσενικού, υδραργύρου και καδμίου συγκριτικά με τους δεύτερους, αν και μόνο το αρσενικό ήταν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα. Το εύρημα αυτό δεν μπόρεσε να εξηγηθεί.
  5. Το 2015 δημοσιεύθηκε μια μελέτη η οποία έδειξε ότι στη μεν Μεγάλη Βρετανία τα προϊόντα χωρίς γλουτένη στα σουπερμάρκετ είναι 4 φορές ακριβότερα από τα άλλα, στην δε Αυστρία 200% ακριβότερα από τα αντίστοιχα με γλουτένη.

Ισως σε άλλα κράτη να έχουν διάφορα διατροφικά προβλήματα, αλλά εμείς στην Ελλάδα που μπορούμε να ακολουθήσουμε εύκολα την αναγνωρισμένη απ’ όλους μεσογειακή δίαιτα, γιατί κάνουμε περίεργα διατροφικά κόλπα χωρίς να πάσχουμε από κάτι;

Συμπέρασμα: Θέλετε διατροφή; Μεσογειακή δίαιτα και λίγο απ’ όλα όπως έλεγε και η γιαγιά μου! Θεός σχωρέστηνα!

ΜΕΣΩWatson J. "Five Reasons to Avoid Going Gluten-Free (If You Don't Have Celiac Disease)". Medscape. 15/2/2018
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.