Το Facebook είναι πολύ χρήσιμο για την διάδοση κάποιων συναρπαστικών νέων αλλά δυστυχώς και πολλών fake news! Το κακό είναι ότι στην Ιατρική τα τελευταία κοστίζουν πολύ χρήμα αλλά και πολλές ζωές. Καλόν είναι λοιπόν όπου τα βρίσκουμε να τα εξουδετερώνουμε! Ένας κλασικός ιατρικός αφορισμός είναι η άποψη ότι τα ετήσια check ups σώζουν ζωές!

Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων πολλοί συνηθίζουν να επισκέπτονται τους γιατρούς τους για δύο κυρίως λόγους: α) Να δουν εάν οι παρεκτροπές τους, κυρίως στη διατροφή των διακοπών, είχαν κάποια επίπτωση στις εξετάσεις τους και αν δεν είχαν β) να ξεκινήσουν κάνοντας περισσότερες παρεκτροπές από πλευράς υγείας, για όλη τη διάρκεια του καινούργιου χρόνου.

Δυστυχώς όμως μια συστηματική ανάλυση όλων των σχετικών μελετών που έχουν δημοσιευθεί πάνω στα ετήσια check ups από τους ερευνητές της Cochrane, του πλέον αξιόπιστου και ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης μελετών του κόσμου, έδειξε ότι δεν υπάρχει διαφορά στην θνησιμότητα από καρκίνο ή/και καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ αυτών που υφίστανται ετήσια check ups και αυτών που ελέγχονται κατά περίπτωση.

Η μετανάλυση αφορούσε 16 κλινικές μελέτες, που περιλάμβαναν περίπου 183.000 ασθενείς που ελέχθηκαν για 9 περίπου χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο περιοδικός έλεγχος δεν μειώνει την θνησιμότητα. Πράγματι, ο συνολικός κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά επεισόδια ήταν 1,01 (95% CI 0,92 με 1,12) σε άτομα που ελέγχονταν συστηματικά και ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο ήταν 1,03 (95% CI 0,91 με 1,17). Δηλαδή ουδεμία διαφορά.

Επομένως, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τη θνησιμότητα δεν είναι ο ετήσιος περιοδικός έλεγχος με κάποιες κλασικές εξετάσεις, αλλά η εφαρμογή όλων των απλών και κλασικών κανόνων διαβίωσης και διατροφής που δημοσιεύονται καθημερινά με τις λιγότερες δυνατές παρεκτροπές και εάν διαπιστώσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά να επισκεφθούμε άμεσα τον γιατρό μας.

Οι ελεγχόμενες παρεκτροπές είναι απαραίτητες διότι όπως είπε και ο Woody Allen: «Μπορείς να ζήσεις μέχρι τα εκατό, αν απαρνηθείς όλα τα πράγματα που σε κάνουν να θέλεις να ζήσεις μέχρι τα εκατό».

ΠΗΓΗKrogsbøll LT, Jørgensen KJ, Grønhøj Larsen C, Gøtzsche PC. "General health checks in adults for reducing morbidity and mortality from disease". Cochrane Database Syst Rev. 2012 Oct 17;10:CD009009
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.