Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη των γυναικών στην εποχή μας είναι ο συνεχής αγώνας με το βιολογικό τους ρολόι για την απόκτηση παιδιού. Και ενώ ο σύγχρονος τρόπος ζωής «ξεχειλώνει» τη μεταφοιτητική περίοδο και οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες ενισχύουν την ανασφάλεια δημιουργίας οικογένειας, ολοένα και περισσότερες γυναίκες αφήνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό για αργότερα μέχρι που πρακτικά καθίσταται δύσκολο, και μερικές φορές επικίνδυνο, να αποκτήσουν παιδί.
Ευτυχώς για αυτές (και για τους άντρες τους ως αποδέκτες του άγχους αυτού), μία εταιρεία βιοτεχνολογίας, η OvaScience, θέλει να βελτιώσει τα μικρά ποσοστά – 20-35% –  επιτυχίας της συνήθως εφαρμοζόμενης τεχνητής γονιμοποίησης (IVF) η οποία, εκτός από οικονομικά ακριβή είναι και αρκετά επιβαρυντική συναισθηματικά για τους γονείς.
Για να το πετύχει αυτό, η OvaScience επεμβαίνει πολύ πριν ωριμάσει το ωάριο. Για δεκαετίες οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι γυναίκες γεννιούνται με το σύνολο των ωαρίων που θα μπορούσαν να έχουν αλλά το 2004 η ανακάλυψη βλαστοκυττάρων σε ωοθήκες ποντικιών τα οποία εξελίσσονται σε γόνιμα ωάρια άρχισε να ανατρέπει την αντίληψη αυτή. Η θεραπεία OvaPrime αφαιρεί τα πρόδρομα ωο-κύτταρα και τα τοποθετεί σε διαφορετικό σημείο της ωοθήκης ώστε να ωριμάσουν και να μεταβληθούν σε υγιή κύτταρα. Και επειδή τα βλαστοκύτταρα αποτελούν τα νεαρότερα κύτταρα του σώματος,  δεν θα έχουν προλάβει να επηρεαστούν από βιολογικές αλλαγές που προκαλούν μεταλλάξεις στα ωάρια οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν και σε βλάβες. Κατόπιν, οι γιατροί μπορούν να αφαιρέσουν αυτά τα υγιή ωάρια και να εφαρμόσουν την τυπική διαδικασία IVF με μεγαλύτερη, θεωρητικά, επιτυχία.
Φυσικά, η μέθοδος OvaPrime δεν θα μπορούσε να επιτρέπει στη γυναίκα να τεκνοποιεί για πάντα. Μετά την εμμηνόπαυση, η γυναίκα σταματά να παράγει ωάρια άρα θεωρητικά και τα βλαστοκύτταρα ωαρίων και η διαδικασία ωρίμανσής τους θα διακόπτονταν με αποτέλεσμα η θεραπεία να μην έχει αποτέλεσμα.
Η θεραπεία OvaPrime δεν είναι ακόμα εμπορικά διαθέσιμη και για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία αποτελεσματικότητας με την τυπική διαδικασία τεχνητής γονιμοποίησης αλλά εάν λειτουργήσει θα μπορούσε να επιτρέψει στις γυναίκες 40 και 50 χρόνων να κάνουν παιδιά.
ΠΗΓΗOssola A. “Turning Back The Biological Clock”. Popular Science
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).