Ένας ασθενής πάσχει από χρόνιο πόνο όταν το σύμπτωμά του διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες. Αν και το ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από χρόνιο πόνο στον πληθυσμό μιας χώρας διαφέρει για πολλούς και διαφόρους λόγους που έχουν αναλυθεί επανειλημμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποδέχεται ότι περίπου το 1/3 των ανθρώπων πάσχουν από κάποια μορφή χρόνιου πόνου σε κάποια χρονική περίοδο της ζωής τους.

Η σχέση της βιταμίνης D με τον χρόνιο πόνο δεν έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα. Πιστεύεται ότι επειδή έχει την δυνατότητα να επηρεάζει θετικά τα επίπεδα της σεροτονίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα που συνδέονται με την κεντρική υπερευαισθητοποίηση, έχει και τη δυνατότητα να ελέγχει και τον πόνο.

Το ερώτημα αυτό προσπάθησε να διερευνήσει μια ομάδα γιατρών από την Αυστραλία και γι’ αυτό το σκοπό διοργάνωσε μια μελέτη κοόρτης που αφορούσε 465 ασθενείς οι οποίοι μελετήθηκαν διεξοδικά για το είδος, τα χαρακτηριστικά αλλά και για την διάρκεια του χρόνιου πόνου τους σε σύγκριση με τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τους. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι όταν παρουσίαζαν χρόνιο έντονο πόνο δηλαδή επίπεδα πόνου πάνω από 6 στην 11βάθμια κλίμακα, η πιθανότητα να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D διπλασιάζονταν (OR: 2.02; p = 0.01).

Το συμπέρασμά τους είναι ότι ο χρόνιος πόνος μπορεί να μη θεραπεύεται από την βιταμίνη D, αλλά η διόρθωση κάποιας ανεπάρκειας της τελευταίας, εάν υπάρχει, βοηθά σημαντικά στην ευκολότερη θεραπευτική αντιμετώπισή του.

ΠΗΓΗGaikwad M, et al. "Factors Associated with Vitamin D Testing, Deficiency, Intake, and Supplementation in Patients with Chronic Pain". Journal of Dietary Supplements. 2017. DOI: 10.1080/19390211.2017.1375060
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.