Τα λέιζερ (Laser: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) ή στα ελληνικά «ενίσχυση φωτός με εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας», μπορούν να κατασκευαστούν από μία πλειάδα υλικών όπως ζωντανά κύτταρα ή ζελέ και το μόνο που χρειάζεται κανείς για να τα φτιάξει είναι μία πηγή φωτός, ένα ενεργό υλικό που να ενισχύει το φως και μία ανακλαστική κοιλότητα. Το υλικό συνήθως έχει συγκεκριμένες ιδιότητες (μορφή, σύσταση, καθαρότητα και μέγεθος) και παράγει φως μέσω εξαναγκασμένης εκπομπής αντλώντας ενέργεια από εξωτερικές πηγές.

Μία ομάδα επιστημόνων στο University of Michigan χρησιμοποιεί μία βαφή με το όνομα  πράσινο του ινδοκυανίου (indocyanine green – ICG) για την κατασκευή ενός λέιζερ από… αίμα. Το ICG είναι μέχρι στιγμής η μόνη βαφή στα όρια του υπέρυθρου που έχει εγκριθεί από τον FDA για κλινική χρήση. Όταν εγχυθεί στο αίμα, το ICG προσδένεται πρώτα με τις πρωτεΐνες του πλάσματος και τις λιποπρωτεΐνες και προκαλεί έντονο φθορισμό, και ήδη χρησιμοποιείται σε εφαρμογές ιατρικής απεικονιστικής. O Xudong Fan, κύριος ερευνητής, υποστηρίζει ότι εάν το ICG μετατραπεί σε λέιζερ θα μπορεί να φθορίζει ακόμα περισσότερο. Η ομάδα του παρατήρησε ότι το ICG δεν εκπέμπει φως λέιζερ από μόνο του αλλά η βαφή θα φθορίσει όταν αναμιχθεί με αίμα λόγω της πρόσδεσής της με τις πρωτεΐνες του αίματος, ενισχύοντας την ικανότητά της να ενισχύει το φως.

Η κύρια σημασία του ICG είναι ότι συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία και συνεπώς τα μέρη του σώματος που εμφανίζουν μεγάλο αριθμό αγγείων, όπως οι όγκοι, θα φθορίζουν πολύ περισσότερο. Σε κλινικές συνθήκες, οι γιατροί θα εγχύουν τη βαφή ICG και μετά θα φωτίζουν το δέρμα με ένα συμβατικό λέιζερ ώστε να μπορούν να ανιχνεύσουν το φθορισμό με μία υπέρυθρη κάμερα. Στην αρχή, σύμφωνα με τον Fan, η μέθοδος αυτή πρέπει να ελεγχθεί σε ζωικά μοντέλα εισάγοντας ανακλαστικές επιφάνειες όπως νανοσωματίδια χρυσού και κατόπιν στον άνθρωπο.

 

ΜΕΣΩAron J. "Laser made from human blood could help hunt down tumours", New Scientist
ΠΗΓΗFan X et al "Lasing in blood", Optica Vol. 3, Issue 8, pp. 809-815 (2016) doi: 10.1364/OPTICA.3.000809
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).