Πολλοί πιστεύουν ότι η Ιατρική σαν επάγγελμα είναι πολύ δύσκολο, διότι για να βάλεις την σωστή διάγνωση και να δώσεις την κατάλληλη θεραπεία χρειάζονται υψηλού επιπέδου γνώσεις που αποκτώνται μετά από ατελείωτες ώρες συνεχούς διαβάσματος σε ό,τι καινούριο έχει δημοσιευθεί!

Δυστυχώς ή ευτυχώς – το σωστό επίρρημα εξαρτάται από τον γιατρό – αυτή η άποψη δεν είναι σωστή. Το δυσκολότερο κομμάτι της καθημερινής δουλειάς μας είναι να έχουμε αρκετό χρόνο και διάθεση για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με τον ασθενή μας και να κατανοήσουμε πότε μας λέει όλη την αλήθεια, συνειδητά ή ασυνείδητα, και πότε όχι, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από κάποιο συγγενικό του πρόσωπο. Εάν καταφέρουμε να μας πει την αλήθεια, τότε η διάγνωση είναι πολύ πιο εύκολη και ακολουθεί και η σωστή θεραπεία.

Ποια είναι όμως τα συνηθισμένα ψέματα που μας λένε οι ασθενείς μας;

1. Στην ερώτηση «πίνετε οινοπνευματώδη ποτά;» 9 στους 10 απαντούν όχι και ο δέκατος το διαπραγματεύεται!

Βλέποντας εσύ τα ηπατικά ένζυμα και πιθανώς και ένα ουρικό οξύ στα ύψη, αναρωτιέσαι ποιά περίεργη νόσο έχεις να αντιμετωπίσεις και τί ειδικά φάρμακα μπορείς να δώσεις;

2. Στην ερώτηση «καπνίζετε;» 5 στους 10 σου απαντούν 5-6 την ημέρα, ιδιαίτερα γυναίκες και οι υπόλοιποι μόλις το έχουν κόψει!

Το περίεργο είναι ότι όλοι αυτοί έχουν κάτι πνευμόνια στην ακτινογραφία θώρακος, στα κακά τους τα χάλια, και οι γυναίκες ιδιαίτερα μια βαριά, μπάσα μη γυναικεία φωνή!

3. Στην ερώτηση «τρώτε γλυκά;» φαίνεται ότι στην Ελλάδα καμία γυναίκα δεν τρώει γλυκά και αναρωτιέσαι πως επιβιώνουν τόσα ζαχαροπλαστεία και φούρνοι!

4. Στην ερώτηση «έχετε παχύνει;» 2 στις 10 σου λένε ότι πήραν 3-4 κιλά τελευταία αλλά ότι κάνουν φοβερή δίαιτα για να αδυνατίσουν. Οι υπόλοιποι σου λένε όχι.

Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι 9 από τις 10 πιο συνηθισμένες παθήσεις εξαρτώνται από την παχυσαρκία, που αποτελεί σύμφωνα με την βιβλογραφία, την επιδημία του αιώνα μας.

5. Στην ερώτηση «κάνετε γυμναστική;» όλοι και όλες κάνουν κάποια γυμναστική, άλλοι μια φορά τον μήνα, άλλοι όποτε το θυμούνται και μερικοί, ελάχιστοι, συστηματικά.

Από τους τελευταίους μερικοί που έχουν πόνους στα γόνατα κάνουν τρέξιμο ή αεροβική γυμναστική για ώρες και μετά έρχονται στο ιατρείο και σε ρωτούν γιατί εξακολουθούν να πονούν τα γόνατά τους.

6. Μια ερώτηση που ποτέ δεν απαντούν οι ασθενείς με ειλικρίνεια είναι «κάνετε σεξ συστηματικά;». Οι άνδρες πάντα κάνουν, γι’ αυτό δεν απαντούν, απλώς χαμογελούν με νόημα, ενώ οι γυναίκες ή δεν απαντούν ή σε κοιτούν με περίεργο τρόπο και με μεγάλη καχυποψία! Γι’ αυτό και οι γιατροί έπαψαν να ρωτούν, εκτός από τους γυναικολόγους!

7. Μία ακόμη ερώτηση που συνήθως δεν έχει απάντηση είναι η «εφαρμόζετε εναλλακτικές θεραπείες ή λαμβάνετε συμπληρώματα;». Μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από το 50% των ασθενών έχουν εφαρμόσει ή λάβει κάποια μη κλασική θεραπεία, από βελονοθεραπεία, γιόγκα, βιταμίνες και συμπληρώματα μέχρι μαγνήτες, μαλάξεις και πολλές άλλες. Αλλά προς θεού δεν θα το πουν στον γιατρό, διότι οι γιατροί δεν τις παραδέχονται και θα τους μαλώσουν.

Έτσι ο γιατρός βάζει κάποια διάγνωση, δίνει κάποια θεραπεία, χωρίς να ξέρει ότι ο ασθενής παίρνει και άλλες θεραπείες. Φυσικά πολλές φορές συμβαίνουν σοβαρές παρενέργειες από τις αλληλεπιδράσεις των διαφόρων θεραπειών που πάντα οφείλονται, κατά τον ασθενή, στο φάρμακο που έχει δώσει ο κλασικός γιατρός. Ο εναλλακτικός είναι κατά τεκμήριο αθώος.

Πριν αρκετά χρόνια το συνηθισμένο ανέκδοτο μεταξύ των γιατρών ήταν: «Ηρθε κάποιος στο ιατρείο μου και τον ρώτησα: Τί ενοχλήματα έχεις παππού; Πού πονάς; Και ο παππούς απάντησε: Εγώ θα σου πω; Εσύ να το βρεις, τι γιατρός είσαι; Τι σε πληρώνω;»

Έχω την εντύπωση ότι με όλα αυτά που σας είπα παραπάνω δεν έχουμε βελτιωθεί ιδιαίτερα, απλώς άλλαξε ο τρόπος επικοινωνίας ασθενούς και γιατρού. Έγινε πιο εκλεπτυσμένος!

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας ως επιμελητής στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων και το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979). Εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής (1980-1984) και στη φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director) (1985-1994). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης των ιστοτόπων www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.