Τα Μπωλ του Βούδα ή αλλιώς Buddha Bowls είναι η νέα διατροφική τάση για όσους αγαπάνε την υγιεινή διατροφή. Βασίζονται στα φρούτα και τα λαχανικά  και είναι αλμυρά ή γλυκά.

Η συμβουλή είναι:

Φάτε μόνο όσο χωράει ένα μπωλ φρούτα και λαχανικά. Προσθέστε καρπούς ή χρήσιμα τρόφιμα π.χ. ταχίνι, κολοκυθόσπορους, σπόρους τσία (chia), τσίλι.

Δεν υπάρχει αξιοσημείωτη πηγή προέλευσης για τα Μπωλ του Βούδα, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα απλό γεύμα από βουδιστές μοναχούς κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. 

Πόσο ωφέλιμο είναι και γιατί; Τί προσφέρει στον οργανισμό;

Οι ωφέλειες που έχει ο οργανισμός εξαρτώνται από τις τροφές που συνθέτουν τα Μπωλ του Βούδα:

  • Μπωλ του Βούδα με κινόα, λάχανο ωμό, ψητά λαχανικά, κάσιους και ταχίνι: Αυτό είναι ένα Μπωλ του Βούδα που δε θέλετε να χάσετε. Εκτός από την πλούσια γεύση, αυτό το μπωλ καλύπτει πάνω από το 200% των ημερησίων αναγκών σε βιταμίνη C. Επίσης οι τροφές του μπωλ περιέχουν το 1/3 του σιδήρου της ημέρας. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο σίδηρος είναι ένα στοιχείο που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.
  • Μπωλ του Βούδα με ψητά λαχανικά κινόα και αβοκάντο: Αυτό το Μπωλ του Βούδα είναι πλούσιο με πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης και φυτικές ίνες.
  • Μπωλ του Βούδα με κινόα, καλαμπόκι, ντομάτες, ελιές και αβοκάντο (ένα φρούτο που έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει πείνα και τη μείωση του λίπους της κοιλιάς): Αυτά τα υλικά συνδυάζονται μαζί για να δημιουργήσουν ένα θρεπτικό, αλμυρό πιάτο.

Γενικά μπορεί να πει κανείς ότι το Μπωλ του Βούδα ωφελεί γιατί είναι vegan και χωρίς γλουτένη, περιέχει γλυκά και αλμυρά συστατικά, σύνθετους υδατάνθρακες και υγιεινά λίπη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι το τέλειο αντιοξειδωτικό πλούσιο πιάτο για οποιοδήποτε γεύμα.  

Ποιους συνδυασμούς μπορούμε να κάνουμε και γιατί;

Ένα Μπωλ του Βούδα αποτελείται από ένα συνδυασμό σιτηρών (καστανό ρύζι, κινόα, κ.λπ.) και ένα τυχαίο μίγμα από ψιλοκομμένα λαχανικά. Δεν έχει σημασία ποια λαχανικά χρησιμοποιείτε ή αν είναι μαγειρεμένα ή ωμά.

Είναι ίσως το πιο διατροφικά ισορροπημένο γεύμα με μείγμα υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λίπους, και μικροθρεπτικών συστατικών.

Μπορείτε να ανανεώσετε το πιάτο σας με ξηρούς καρπούς και σπόρους για τα τσιμπολογήματα. Μερικά Μπωλ του Βούδα διαθέτουν επίσης αποξηραμένα φύκια και won-ton πατατάκια. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.

Κάποια Μπωλ του Βούδα είναι φτιαγμένα από διάφορα χόρτα, ωμά ή ψητά λαχανικά, φασόλια και κινόα ή καστανό ρύζι. Μερικές φορές περιλαμβάνουν επίσης toppings, όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους και σάλτσες για προστιθέμενη υφή και γεύση. Ανάλογα με τη συνταγή που θα επιλέξετε να ακολουθήσετε, το πιάτο μπορεί να περιέχει ένα ολόκληρο ουράνιο τόξο των συστατικών με διάφορους τρόπους παρασκευής, αλλά η βασική φόρμουλα παραμένει πάντα η ίδια. 

Σε ποιους ενδείκνυται και γιατί;

Τα Μπωλ του Βούδα ενδείκνυνται σε:

  1. Πολυάσχολους: Τα κύπελλα Βούδα είναι για εκείνες τις στιγμές που θέλετε κάτι να φάτε αλλά δεν έχετε το χρόνο για αυτό.
  2. Χορτοφάγους (vegans): Χορτοφάγος λέγεται ο άνθρωπος που τρέφεται αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά με τροφές φυτικής προέλευσης. Η χορτοφαγία ενδείκνυται διότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, είναι μια ισορροπημένη διατροφή ενώ οι χορτοφάγοι κινδυνεύουν λιγότερο από τις χρόνιες παθήσεις. Μπορεί ο κάθε άνθρωπος μόνος του να ακολουθεί μια χορτοφαγική διατροφή ενώ η συχνότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων (έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο) είναι χαμηλότερη από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
  3. Άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη: Η δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη είναι μία νόσος του λεπτού εντέρου που προκαλείται από ένα συστατικό της γλουτένης, τη γλιαδίνη. Προς αποφυγή των συμπτωμάτων που προκαλούνται από  τροφές που περιέχουν αυτή την ουσία, θα πρέπει το άτομο να τρώει τρόφιμα στην ετικέτα των οποίων να αναγράφεται η φράση “ελέυθερο γλουτένης (gluten free)”.

Ποιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί ή να το αποφύγουν και γιατί;

  1. Τα παιδιά δεν πρέπει να είναι χορτοφάγοι (κίνδυνος σιδηροπενίας): Τα παιδιά είναι φρονιμότερο να μην ακολουθούν μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, αλλά να τρώνε κοτόπουλο, ψάρι, αυγά και γάλα. Τότε, δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Αν δεν τρώνε κοτόπουλο ή ψάρι, θα πρέπει τουλάχιστον να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος και να τρώνε οπωσδήποτε αυγά και όσπρια.
  2. Η χορτοφαγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (κίνδυνος σιδηροπενίας): Μια γυναίκα που δεν τρώει καθόλου τροφές ζωικής προέλευσης θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεννοείται με ένα ειδικό για τη διατροφή που θα ακολουθεί. Και φυσικά ο γυναικολόγος θα της δώσει συμπληρώματα διατροφής, ανεξάρτητα από το αν είναι χορτοφάγος ή όχι.
  3. Οι αθλούμενοι (κίνδυνος σιδηροπενίας)
  4. Οι πάσχοντες από δυσανεξία στη γλουτένη: Η βάση της δίαιτας είναι η πλήρης και ισόβια αποφυγή κάθε τροφίμου που προέρχεται από σίκαλη, σιτάρι, βρώμη και κριθάρι. 

Τί να προσέξουμε στην επιλογή των υλικών και τον τρόπο μαγειρέματος ή  σερβιρίσματος;

Η επιλογή των υλικών στο Μπωλ του Βούδα χρειάζεται μεγάλη προσοχή και αυτό επιτυγχάνεται, όπου είναι δυνατόν, παίρνοντας τα υλικά είτε από το ψυγείο μας είτε από τον κήπο του σπιτιού μας όπου έχουμε την φροντίδα για τα λαχανικά και τα βότανα που θα καταναλώσουμε.

Ξεκινήστε το γεύμα με μερικά ωμά φυλλώδη πράσινα, όπως λάχανο ή σπανάκι, ή αν προτιμάτε ζεστά, με κινόα ή καστανό ρύζι της επιλογής σας. Στη συνέχεια, ένα στρώμα του μπωλ με βραστά λαχανικά όπως κύβους γλυκοπατάτας, καρότα ή ωμά λαχανικά π.χ. κόκκινο λάχανο, πιπεριές ή ντομάτες και ελαιόλαδο με ξύδι.

Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα πρωινό Μπωλ του Βούδα με ζεστή κινόα, πλιγούρι ή ένα με λινάρι ή/και πουτίγκα chia, όπως επίσης και ένα νόστιμο Μπωλ του Βούδα ως επιδόρπιο. Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρωινό μπωλ με φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή σπόρους της επιλογής σας.

Ο τρόπος σερβιρίσματος μπορεί να είναι σε ένα ειδικό μπωλ για κάθε Μπωλ του Βούδα δηλαδή ένα απλό, καθαρό, λευκό μπωλ ή ένα μπωλ με διάφορα χρώματα της αρεσκείας σας. Το Μπωλ του Βούδα μπορεί να σερβιριστεί επίσης σε ένα δοχείο ή ένα βάζο για να μπορείτε να πάρετε μαζί σας ένα γρήγορο και ικανοποιητικό πρωινό ή μεσημεριανό γεύμα στην εργασία.

Είναι Παθολόγος - Κλινικός Διατροφολόγος και μέλος της World Obesity Federation (WOF), της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (Ε.Ι.Ε.Π.), της European Society of Lifestyle Medicine (ESLM) και της S.C.O.P.E (U.K.). Έχει λάβει πιστοποίηση εξειδίκευσης στην επαγγελματική εκπαίδευση για την Παχυσαρκία (Specialist Certification of Obesity Professional Education). Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα.