Μία νέα προσέγγιση που ταράζει τα νερά στο χώρο του αδυνατίσματος παρουσίασαν επιστήμονες από το Nanyang Technological University στη Σιγκαπούρη. Συνδυάζει μία νέα μέθοδο πρόσληψης φαρμάκων μέσω ενός δερματικού επιθέματος με βιοδιασπώμενες μικρο-βελόνες με φάρμακα τα οποία μετατρέπουν το λευκό λίπος που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ενέργειας σε καφέ λίπος του οποίου η διάσπαση χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Ο καφέ λιπώδης ιστός συναντάται στα βρέφη και τα βοηθά να διατηρούνται ζεστά, προκαλώντας την έκλυση θερμότητας (θερμογένεση) μέσω της συνεχούς λειτουργίας της αναπνευστικής αλυσίδας και άρα και της οξειδωτικής φωσφορυλίωσης μέσα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, που έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Όταν ο άνθρωπος μεγαλώνει σε ηλικία, μειώνεται η ποσότητα καφέ λίπους και αντικαθίσταται με λευκό.

Η θεραπευτική δυναμική του καφέ λίπους έχει αναγνωριστεί από την επιστημονική κοινότητα ως μία προσέγγιση αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ενώ έχουν γίνει έρευνες με πολλές δραστικές ουσίες όπως π.χ. η ρεσβερατρόλη, οι οποίες φαίνεται ότι βοηθούν στη μετατροπή του λευκού λιπώδους ιστού σε καφέ.

Ο νέος τύπος επιθέματος περιέχει εκατοντάδες μικρο-βελόνες λεπτότερες από ανθρώπινη τρίχα οι οποίες περιέχουν αγωνιστές των βήτα-3 αδρενεργικών υποδοχέων ή τη θυροειδή ορμόνη Τ3 τρι-ιωδοθυρονίνη. Όταν το επίθεμα πιέζεται πάνω στο δέρμα για δύο περίπου λεπτά, οι μικρο-βελόνες αποσπώνται από το επίθεμα και ενσωματώνονται στο δέρμα ενώ το επίθεμα μπορεί να αφαιρεθεί. Με την αποδόμηση των βελόνων, τα μόρια του φαρμάκου διαχέονται βαθμιαία στο λευκό λίπος κάτω από το δέρμα και το μετατρέπουν σε καφέ.

Σύμφωνα με τους καθηγητές Chen Peng και Xu Chenjie, η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του παγκοσμίου προβλήματος παχυσαρκίας χωρίς να χρειάζεται χειρουργική παρέμβαση ή από του στόματος θεραπεία μεγάλων δόσεων και σοβαρών παρενεργειών.

«Με τις ενσωματωμένες βελόνες στο δέρμα των ποντικιών, ο περιβάλλων λευκός λιπώδης ιστός άρχισε να μετατρέπεται σε καφέ λιπώδη ιστό μέσα σε πέντε ημέρες, κάτι που βοήθησε στην αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας των ποντικιών, οδηγώντας σε μείωση του σωματικού λίπους», σχολίασε ο επίκουρος καθηγητής Xu και πρόσθεσε ότι «η δόση των φαρμάκων στο επίθεμα είναι πολύ μικροτερη από αυτήν που χρησιμοποιείται από του στόματος ή ενεσίμως» ενώ η χορήγηση γίνεται ακριβώς στο σημείο-στόχο με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σύμφωνα με πειράματα, το επίθεμα μπορεί να περιορίσει την αύξηση βάρους στα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας και να μειώσει τη λιπώδη μάζα τους κατά 30% μέσα σε τέσσερεις εβδομάδες. Επίσης, τα ποντίκια στα οποία τοποθετήθηκε το επίθεμα παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης και επίπεδα λιπιδίων στο αίμα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.

Ο στόχος των ερευνητών είναι να αναπτύξουν ένα ανώδυνο επίθεμα το οποίο θα μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί εύκολα, να είναι οικονομικό και να μην είναι παρεμβατικό. Η λύση αυτή στοχεύει στο να χρησιμοποιεί το υπάρχον λίπος του ατόμου για να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, η οποία είναι μία φυσιολογική διαδικασία στα βρέφη. Η ομάδα υπολογίζει ένα κόστος υλικών και παρασκευής περίπου στα 3,50 δολάρια για το πρωτότυπο επίθεμα, το οποίο θα περιέχει έναν αγωνιστή των βήτα-3 αδρενεργικών υποδοχέων και υαλουρονικό οξύ, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες βιοτεχνολογίας μετά τη δημοσίευση της μελέτης αυτής.