Το Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για το Σακχαρώδη Διαβήτη, τα Νοσήματα του Πεπτικού και των Νεφρών (NIDDK) ανακοίνωσε πολύ πρόσφατα τη χρηματοδότηση τεσσάρων νέων κλινικών δοκιμών με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του αυτοματοποιημένου συστήματος παράδοσης ινσουλίνης που είναι ευρύτερα γνωστό ως κύκλωμα “κλειστού βρόχου” ή “τεχνητό πάγκρεας” για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Αρχίζοντας το 2017-2018, το Ινστιτούτο θα κατευθύνει περίπου 41 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση των έργων, τα οποία “έχουν σχεδιαστεί για να είναι πιθανόν τα τελευταία βήματα μεταξύ των δοκιμών των πλήρως αυτοματοποιημένων συσκευών και της εφαρμογής τους για καθημερινή χρήση“, σύμφωνα με δήλωση του Ινστιτούτου.

Αυτές οι νεότερες μελέτες είναι καίριας σημασίας. Μία πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Lancet σημειώνει ότι οι περισσότερες μελέτες μέχρι και σήμερα με στόχο τη δημιουργία του τεχνητού παγκρέατος ήταν μικρές και δεν διέθεταν στοιχεία για σημαντικές υποομάδες ασθενών.

Δύο από τις νέες δοκιμές θα έχουν ως στόχο την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος που αναπτύχθηκε από την Medtronic, κατασκευάστρια εταιρεία του λεγόμενου “υβριδικού” σύστηματος κλειστού βρόχου το οποίο έχει εγκριθεί για χρήση σε ασθενείς από 14 ετών και άνω από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων από το Σεπτέμβριο το 2016 και αναμένεται να κυκλοφορήσει ευρέως στις ΗΠΑ από την άνοιξη του 2017.

Μία άλλη μελέτη θα διερευνήσει ένα σύστημα γνωστό ως InControl, ανεπτυγμένο από διάφορους κατασκευαστές, ενώ μία τέταρτη το σύστημα γνωστό ως dual-hormone “βιονικό πάγκρεας” με την εμπορική ονομασία iLet από την Beta Bionics.

Οι μελέτες θα διεξαχθούν σε ασθενείς σε συνθήκες της καθημερινότητας, αξιολογώντας παράγοντες όπως η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα, η χρηστικότητα, η σωματική και συναισθηματική υγεία των συμμετεχόντων και το κόστος. Επίσης, όλες οι μελέτες θα διεξαχθούν σε εθνικό επίπεδο εκτός από μία, που θα είναι πολυεθνική. Ο αριθμός των ατόμων που θα συμμετέχουν θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 340 νέων και ενήλικων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Οι δοκιμές θα διαρκέσουν από 3 μήνες έως 1 έτος.

Για πολλούς ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, η δημιουργία ενός επιτυχούς, πλήρως αυτοματοποιημένου τεχνητού παγκρέατος σημαίνει μία ζωή πιο ελεύθερη από τους απαραίτητους συχνούς ελέγχους της γλυκόζης του αίματος ή των πολλών δόσεων ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σχεδόν 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, η επιτυχημένη υλοποίηση του  τεχνητού παγκρέατος θα αποτελέσει άλλο ένα τεράστιο βήμα προς την καλύτερη υγεία για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

ΠΗΓΗTucker ME "NIH Funds Four Pivotal 'Artificial Pancreas' Trials", Medscape, 9/2/2017
Η Φιλία Δημητριάδη αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2006 και συνέχισε την κλινική της εκπαίδευση στο Unterberg Children’s Hospital του New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από όπου το 2012 έλαβε τον τίτλο ειδίκευσης στην Παιδιατρική. Έχει τριετή εξειδίκευση στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία-Διαβητολογία και τις Διαταραχές Μεταβολισμού στο St. Christopher’s Hospital for Children του Πανεπιστημίου Drexel, στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Το 2015 έλαβε τον τίτλο εξειδίκευσης στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία και Διαβητολογία. Το 2015 επελέγη σε διεθνές επίπεδο από το American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) και παρακολούθησε εντατικοποιημένη κλινική εκπαίδευση στην Ενδοκρινολογία –Διαβητολογία και τη Διατροφή στη Mayo Clinic, της Μιννεσότα των ΗΠΑ. Το 2012 αναγορεύτηκε Λέκτορας του Drexel University College of Medicine στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Επίσης, ελαβε την πιστοποίηση της Αμερικάνικης Ακαδημίας της Παιδιατρικής (Fellow of the American Academy of Pediatrics) στην Γενική Παιδιατρική και στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία. Το 2015 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου έως και σήμερα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο. Επίσης είναι επιστημονική συνεργάτις στο Νοσοκομείο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ με αποκλειστικό κλινικό ενδιαφέρον στην Νεογνική-Παιδική-Εφηβική Ενδοκρινολογία, το Σακχαρώδη Διαβήτη, την Παχυσαρκία και τις Διαταραχές Μεταβολισμού. Επίσης κατέχει τη θέση της επιστημονικής συνεργάτιδος στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και στη Μονάδα Κλινικής και Μεταφραστικής Έρευνας στην Ενδοκρινολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών.