Μία εντυπωσιακή ανακάλυψη σε σχέση με την αντιμετώπιση του διαβήτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Chemical Biology. Η ερευνητική ομάδα της Stephanie Stanford από το Πανεπιστήμιο του San Diego στην Καλιφόρνια, βρήκε ότι αν χορηγούσε ένα φάρμακο το οποίο επηρεάζει τη σηματοδότηση (signaling) της ινσουλίνης σε ποντίκια με διαβήτη μία φορά την ημέρα, θα μπορούσε να ανακτήσει την ικανότητά τους να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό το εύρημα; Γιατί μέχρι στιγμής, τα διαθέσιμα φάρμακα για το διαβήτη το μόνο που κάνουν είναι να διαχειρίζονται την ασθένεια και όχι να ξεπερνούν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να πρέπει να λαμβάνουν ενέσιμη ινσουλίνη ώστε να αποβάλλουν την περίσσεια σακχάρου από το αίμα τους. Τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα έχουν και παρενέργειες, όπως αύξηση του σωματικού βάρους ή διάρροια.

Το νέο φάρμακο χορηγήθηκε από το στόμα μία φορά την ημέρα και δεν φάνηκε να προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες στα ποντίκια, μετά από ένα μήνα θεραπείας. Ο τρόπος δράσης του βασίζεται στην αναστολή της λειτουργίας ενός ενζύμου που ονομάζεται τυροσίνη φωσφατάση χαμηλού μοριακού βάρους (low molecular weight tyrosine phosphatase – LMPTP). Η πρωτεΐνη αυτή φαίνεται ότι συνδέεται με την απώλεια ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη. Με την απενεργοποίηση της LMPTP, το φάρμακο αφυπνίζει τους υποδοχείς ινσουλίνης στα κύτταρα και κυρίως σε αυτά που βρίσκονται στο συκώτι, τα οποία σε κανονικές συνθήκες απορροφούν την περίσσεια σακχάρου από το αίμα όταν ανιχνεύουν ινσουλίνη.

Το γονίδιο που δημιουργεί το LMPTP έχει εδώ και καιρό συνδεθεί με το διαβήτη. Όταν η ομάδα σταμάτησε τη λειτουργία του γονιδίου στα ποντίκια, αυτά δεν ανέπτυξαν διαβήτη παρ’ όλο που τρέφονταν με τροφές υψηλών λιπαρών. Σύμφωνα με τη Stanford, “ο ανταγωνιστής μας αύξησε την ενεργοποίηση των υποδοχέων ινσουλίνης στο συκώτι και αντέστρεψε τον διαβήτη χωρίς κάποιες εμφανείς παρενέργειες.”

Μέχρι στιγμής, προσπάθειες που εστίαζαν σε ένα άλλο ένζυμο τυροσίνης φωσφατάσης, έδειξαν ότι είναι δύσκολο να μπλοκαριστεί η δράση του χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστεί το φάρμακο αυτό σε ανθρώπους, κάτι το οποίο θεωρητικά μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα, σύμφωνα με κάποιες ερευνητικές ενδείξεις.

ΜΕΣΩCoghlan A. "Diabetes drug could be the first to reverse the disease", New Scientist, 27/3/2017
ΠΗΓΗStanford S. et al. "Diabetes reversal by inhibition of the low-molecular-weight tyrosine phosphatase", Nature Chemical Biology (2017) doi:10.1038/nchembio.2344 Published online 27 March 2017
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).