Τα αντιυπερτασικά φάρμακα αν και θεωρούνται από τα πιο καλά μελετημένα φάρμακα στην ιατρική, μπορεί να δημιουργήσουν διαταραχές της διάθεσης, προκαλώντας κατάθλιψη και διπολική διαταραχή, βρίσκει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (American Heart Association).

To Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών και Ιατρικών Επιστημών (Institute of Cardiovascular and Medical Sciences) και το Ινστιτούτο Υγείας και Ευζωίας (Institute of Health and Wellbeing) στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, που διεξήγαγαν την έρευνα, συγκέντρωσαν δεδομένα από 525.046 ασθενείς (ηλικιών 40-80), σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Σκωτίας. Από αυτούς, παρακολούθησαν περίπου 144.000 ασθενείς που υποβάλλονταν σε θεραπεία για την υπέρταση και τους συνέκριναν με μια ομάδα περίπου 112.000 ασθενών, χωρίς καμιά ανιυπερτασική φαρμακευτική αγωγή. Οι ασθενείς μάλιστα, λάμβαναν μία από τις τέσσερις γνωστές κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων που υπάρχουν στην αγορά: βήτα-αποκλειστές (beta blockers), ανταγωνιστές διαύλων ασβεστίου (calcium channel blockers), ανταγωνιστές της αγγειοτασίνης (angiotensin-converting enzyme inhibitors και angiotensin-receptor blockers) και θειαζίδες (thiazide diuretics).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι ασθενείς λάμβαναν βήτα-αποκλειστές, όπως τα Inderal και Lopressor, και ανταγωνιστές διαύλων ασβεστίου, όπως τα Norvasc και Adalat, είχαν διπλάσιο κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο από διαταραχές της διάθεσης, σε σύγκριση με τους ασθενείς που λάμβαναν ανταγωνιστές της αγγειοτασίνης. Αντιθέτως, όσοι λάμβαναν ανταγωνιστές της αγγειοτασίνης είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο για νοσηλεία με διαταραχές της διάθεσης, σε σύγκριση με όσους λάμβαναν τις υπόλοιπες κατηγορίες αντιυπερτασικών, αλλά και με τους ασθενείς χωρίς αντιυπερτασική φαρμακευτική αγωγή. Ακόμη, οι ασθενείς που λάμβαναν θειαζιδικά διουρητικά εμφάνισαν τον ίδιο κίνδυνο για διαταραχές της διάθεσης, σε σύγκριση με τους ασθενείς χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Οι ερευνητές επισήμαναν το γεγονός ότι οι συνυπάρχουσες ιατρικές συνθήκες αυξάνουν τον κίνδυνο διαταραχών της διάθεσης, ανεξαρτήτως αγωγής. Ωστόσο, προς το παρόν, φαίνεται πως οι ανταγωνιστές της αγγειοτασίνης, ίσως είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς οι ασθενείς, σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακα που τους συνέστησε ο γιατρός, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΜΕΣΩ"Common high blood pressure meds affect mood disorders", University of Glasgow, 6/10/2016
ΠΗΓΗDotinga R. "Are Some Blood Pressure Meds Linked to Depression, Bipolar Risk?", MedicineNet, 11/10/2016
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Essex (2001) και έλαβε το μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Βιολογία το 2006 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2013 εργάσθηκε ως βιολόγος στο φορέα διαχείρισης Αξιού-Αλιάκμονα και το 2014 συνεργάστηκε με το Δήμο Σίνδου για τη εκπόνηση τεχνικής μελέτης για τη ρύπανση. Από το 2015 εργάζεται ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια.