Η χρήση των φαρμακευτικών φυτών στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών είναι πολύ διαδεδομένη, λόγω της αποτελεσματικότητάς τους, ενώ κάποια από αυτά είναι και αρκετά ασφαλή στη χρήση. Ένα παράδειγμα αποτελεί η ροδιά (Punica granatum), ένα φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες που καλλιεργείται από την αρχαιότητα, αναφέρεται από τον Όμηρο, τον Αριστοτέλη και τον Θεόφραστο.

Τα ρόδια και ο χυμός του ροδιού καταναλώνονται ευρέως, ενώ υπάρχουν και άλλα προϊόντα με βάση τα συστατικά του φυτού, καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής κ.ά. Παρά τα περιορισμένα επιστημονικά δεδομένα, έχουν αξιοποιηθεί όλα τα ερευνητικά αποτελέσματα για την προβολή αυτών των προϊόντων, ειδικά για τα θεωρούμενα αντιοξειδωτικά οφέλη του φυτού για την υγεία, καθώς και για τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Οι καρποί και τα υπόλοιπα μέρη του φυτού εμπεριέχουν βιταμίνες (π.χ. Α, B και C), μέταλλα, (π.χ. σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο) και άλλα ενεργά συστατικά, όπως ταννίνες π.χ. ελλαγικό και γαλλικό οξύ, πουνικαλαγίνη (punicalagin), πουνικαλίνη (punicalin), φλαβανόλες, ανθοκυανίνες κ.ά.

Οι χυμοί ροδιού που κυκλοφορούν στο εμπόριο παρουσιάζουν αντιοξειδωτική δράση τρεις φορές υψηλότερη από εκείνη του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού και οι σχετικές έρευνες εστιάζουν στην πιθανή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του ελλαγικού, του γαλλικού οξέος και της πουνικαλαγίνης. Άλλες έρευνες παρουσιάζουν την παρεμποδιστική δράση των εκχυλισμάτων του φυτού, έναντι πληθώρας βακτηρίων, όπως αυτών που δημιουργούν προβλήματα στο πεπτικό και αναπνευστικό σύστημα (π.χ. Escherichia coliStaphylococcus aureus) και ιών, όπως της γρίπης και του έρπη.

Όσο αφορά το θέμα της προφυλακτικής δράσης των συστατικών του φυτού, η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια, όπως για παράδειγμα στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη, των οδοντικών προβλημάτων, της στυτικής δυσλειτουργίας, της αρσενικής στειρότητας, της νόσου Alzheimer, της αρθρίτιδας και της παχυσαρκίας. Τα αποτελέσματα, αν και θετικά, δεν υποδηλώνουν, μέχρι στιγμής, κάποια άμεση σχέση.

Ειδικά για τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, βρέθηκε ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να έχει γνωστικά οφέλη σε ποντίκια, ενώ άνθρωποι με ήπια ενοχλήματα μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία και έπιναν χυμό ροδιού βρήκαν βελτίωση, μετά από τέσσερις εβδομάδες, σε λεκτικές και οπτικές εργασίες. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία και σε μεγαλύτερο δείγμα του πληθυσμού, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Στη βιβλιογραφία, υπάρχουν και αρκετές αναφορές στην αλληλεπίδραση των συστατικών του ροδιού με ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιυπερτασικά και οι στατίνες. Συστήνεται η συμβουλή γιατρού πριν την κατανάλωση ροδιού ή χυμού τους, εάν κάποιος λαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα.

ΜΕΣΩShubrook N. "The health benefits of pomegranate", BBC Goodfood, 19/6/2017
ΠΗΓΗBookheimer SY et al. "Pomegranate Juice Augments Memory and fMRI Activity in Middle-Aged and Older Adults with Mild Memory Complaints". Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 946298
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Essex (2001) και έλαβε το μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Βιολογία το 2006 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2013 εργάσθηκε ως βιολόγος στο φορέα διαχείρισης Αξιού-Αλιάκμονα και το 2014 συνεργάστηκε με το Δήμο Σίνδου για τη εκπόνηση τεχνικής μελέτης για τη ρύπανση. Από το 2015 εργάζεται ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια.