Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι η νικοτίνη μπορεί να μειώσει την όρεξη αλλά μία ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh αποφάσισε να το ερευνήσει πιο διεξοδικά. Τα ευρήματά τους δείχνουν το πώς η νικοτίνη επηρεάζει την ικανότητα κάποιου να παίρνει ή να χάνει βάρος ενώ η θερμιδική του πρόσληψη μένει σταθερή.

Στη μελέτη αυτή οι ερευνητές πραγματοποίησαν τέσσερα πειράματα για να ελέγξουν πώς η νικοτίνη επηρέασε το σωματικό βάρος σε ποντίκια. Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές χορήγησαν νικοτίνη σε ποντίκια και κατόπιν μέτρησαν το σωματικό τους βάρος για 24 ώρες ώστε να καταγράψουν τις αυξομειώσεις. Κατόπιν, χορήγησαν νικοτίνη σε μία άλλη ομάδα ποντικιών ενώ έτρωγαν για να παρατηρήσουν εάν η νικοτίνη επηρέαζε την όρεξή τους ή το βάρος τους. Στο επόμενο πείραμα, χορήγησαν σε ποντίκια ποικίλες δόσεις νικοτίνης ενώ παράλληλα περιόριζαν την τροφή τους. Τέλος, η τελευταία ομάδα ποντικιών μπορούσε να καταναλώσει όση νικοτίνη επιθυμούσε μέσα σε διάστημα 50 ημερών και στο τέλος οι ερευνητές κατέγραψαν το βάρος τους.

Ύστερα από τα πειράματα αυτά, οι ερευνητές ανακάλυψαν μία σχέση μεταξύ του βάρους και της έκθεσης στη νικοτίνη. Όταν από τα ποντίκια αφαιρέθηκε η δυνατότητα πρόσληψης νικοτίνης, αυξήθηκε σημαντικά το βάρος τους παρ’ όλο που η θερμιδική τους προσληψη παρέμεινε ίδια.

Παρ’ όλο που υπάρχουν αρκετές μελέτες που συνδέουν την αύξηση βάρους με το κόψιμο του καπνίσματος, αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε ότι η αύξηση είναι ανεξάρτητη των διατροφικών συνηθειών. Μέχρι τώρα πιστευόταν ότι οι πρώην καπνιστές αντικατέστησαν τη συνήθεια του τσιγάρου με το να τρώνε περισσότερο. Αυτό μάλλον δεν ισχύει, ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι σχετίζεται με νευρολογικούς παράγοντες.

Σε μία μελέτη του 2011 φάνηκε ότι η νικοτίνη εθίζει τους χρήστες της και καταστέλλει την όρεξη. Αλλά οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος υπερκερνούν κατά πολύ την ικανότητα της νικοτίνης να ελέγχει το βάρος. Σε μία άλλη μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν ότι μέσα σε 6 μήνες από το κόψιμο του καπνίσματος οι περισσότεροι συμμετέχοντες αυξησαν το βάρος τους κατά 1,3 κιλά περίπου. Οι ερευνητές σχολίασαν: “Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι ένας παράγοντας ο οποίος μειώνει την επιθυμία να κόψει κάποιος το κάπνισμα. Κατά συνέπεια, για μεγαλύτερη επιτυχία της αποχής από το τσιγάρο, θα πρέπει να ταυτοποιηθούν οι ασθενείς που είναι επιρρεπείς στο να κερδίσουν βάρος και να ελεγχθεί το βάρος τους αντίστοιχα.”

ΜΕΣΩOlson S. "People Who Quit Smoking Risk Gaining ‘Substantial’ Weight, Regardless Of Changes In Daily Calorie Intake", Medical Daily, 19/5/2016
ΠΗΓΗRupprecht LE, Sved AF, Smith TT, and Donny EC. "Self-Administered Nicotine Suppresses Body Weight Gain Independent of Food Intake in Male Rats". Nicotine Tob Res. 2016 Sep;18(9):1869-76. doi: 10.1093/ntr/ntw113. Epub 2016 May 18
Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Είναι πτυχιούχος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex (2002) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Πανεπιστήμιο του Birmingham, 2003). Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., το 2008 αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing ογκολογικών προϊόντων της MSD ενώ από το 2011 διαχειρίζεται τα καρδιομεταβολικά προϊόντα. Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί συστηματικά διατηρώντας μόνιμη στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού επιστημονικού περιοδικού Medical Magazine. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός/πιανίστας από το 2006 και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Από το 2011 αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας κινηματογραφικών παραγωγών Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (2011-2016).